Radnici Boksita: Nećemo dozvoliti da 1.55 miliona eura bude isplaćeno mađarskoj kompaniji

Mađarska kompanija Vagon impex tužila je Rudnik boksita u stečaju pred Privrednim sudom Crne Gore zbog, kako su naveli, naknade izgubljene dobiti u iznosu od 891 hiljadu eura sa kamatama, što iznosi oko 1,2 miliona eura, zbog jednostranog raskida ugovora o kupovini rude koju je to preduzeće imalo sa Boksitima
1952 pregleda 1 komentar(a)
Upravna zgrada Rudnika boksita, Foto: Arhiva
Upravna zgrada Rudnika boksita, Foto: Arhiva
Ažurirano: 22.11.2019. 19:21h

Bivši i sadašnji radnici nikšićkih Rudnika boksita, na konferenciji za novinare, poručili su da neće dozvoliti da 1,55 miliona eura od prodaje upravne zgrade i zemljišta bude isplaćeno mađarskoj kompaniji Vagon impex-u, umjesto za namirenje njihovih potraživanja.

Prema riječima Raša Čivovića stečajni upravnik Bokista, Mladen Marković, kazao je predstavnicima bivših radnika da će novac od prodaje preostale imovine Rudnika dobiti mađarska kompanija a ne radnici.

Rašo Čivović
Čivović(Foto: Svetlana Mandić)

“Ukupna potraživanja za Boksite u stečaju iznosila su oko 138 miliona eura i da među njima nema prijavljenog Vagon impexa. Nećemo dozvoliti da uzmu sredstva koja pripadaju nekadašnjim radnicima Bokista“, poručio je Čivović.

Prema riječima Božidara Đilasa, na sceni je sada ”klasična otimačina koju sprovode nadležni“.

“Nedopustivo je i to što se briše kompletna arhiva i dokumentacija Boksita, što je nezabilježeno u istoriji nekog preduzeća koje posluje 71 godinu, dase sve krčmi i da ne ostane ni traga o preduzeću koje je stvaralo ovu zemlju. Brišu se svi tragovi o poslovanju i sredstvima Rudnika boksita”, kazao je Đilas.

Božidar Đilas
Đilas(Foto: Svetlana Mandić)

Ilija Mijušković je podsjetio da oko 500 bivših radnika potražuje sredstva po osnovu neriješenog stambenog pitaja ili neisplaćenih otpremnina. Kazao je i da je zemljište gdje je trebalo da budu izgrađene zgrade za boksitaše “oteto” od radnika.

Upravo na toj lokaciji, koja se nalazi u blizini upravne zgrade, bivši boksitaši će se okupiti u utorak, 26.novembra, kako bi se dogovorili o daljim koracima koje namjeravaju da preduzmu.

Mađarska kompanija Vagon impex tužila je Rudnik boksita u stečaju pred Privrednim sudom Crne Gore zbog, kako su naveli, naknade izgubljene dobiti u iznosu od 891 hiljadu eura sa kamatama, što iznosi oko 1,2 miliona eura, zbog jednostranog raskida ugovora o kupovini rude koju je to preduzeće imalo sa Boksitima. Ugovor o kupovini rude između Vagon impexa i Boksita potpisan je nekoliko mjeseci prije uvođenja stečaja, a raskinut nakon uvođenja stečaja.

Sa pres konferencije
Sa pres konferencije(Foto: Svetlana Mandić)

Kada je u pitanju oglas za prodaju imovine Boksita, odnosno nepokretnosti koje čine zemljište i objekti, po ukupnoj cijeni od 1,55 miliona eura, on je otvoren do 4.decembra.

Imovinu koja se nudi na prodaju čini zemljište na kojem je moguće izgraditi poslovne zgrade u privredi, površine 830 i 118 metara kvadratnih, po cijeni od 64,24 hiljade eura, odnosno 9,13 hiljada eura. Prodaje se i dvorište površine 3,39 hiljada kvadrata za 262,7 hiljada eura, kao i dvije građevinske parcele za 110,06 hiljada i 13 hiljada eura. Na prodaju je ponuđena i dvospratna zgrada površine 1,65 hiljada metara kvadratnih za 1,09 miliona. U oglasu je navedena i prizemna zgrada koja je porušena.

Bonus video: