Radnici Boksita: Pojedinci iz vlasti i igrači iz Boksita hoće stečaj

U pismu radnika navodi se da su Boksiti, otkad su Vlada i ruski CEAC vlasnici, od profitabilne firme sa 1.460 radnika spali na 314 i proizvode gubitak od 138,5 miliona eura
3 komentar(a)
Radnici Boksita, Foto: Ivan Petrušić
Radnici Boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 03.09.2013. 09:41h

Grupa radnika nikšićkih Rudnika boksita, koja od 21.avgusta protestvuje ispred utovarne rampe na Gračanici da bi spriječila odvoz rude dok im se ne isplate dvije od osam zaostalih zarada, namjerava da radikalizuje protest ukoliko se hitno ne nađe odgovarajuće rješenje.

Nije isključeno da počnu sa porodicama da protestvuju ispred upravne zgrade ili Vlade, a poručili su da stečaj neće uvesti njihova blokada odvoza rude već milionski dug.

„Nećemo dozvoliti da se jedno kilo rude izveze dok se ne ispune naši uslovi. Prijete stečajem, a nama je stečaj već dvije godine. Sačekaćemo još dan-dva da vidimo hoće li biti pomaka. Ako ne bude, onda sa djecom i sa porodicom pred Vladu ili upravnu zgradu jer ovako više ne možemo”, poručio je u ime nezadovoljnih radnika Milisav Bečanović, poslovođa površinskog kopa Zagrad.

Grupa radnika Boksita je saopštila da neće dozvoliti da ih direktor Boksita Milorad Đurović, predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović i Vlada koriste kao “paravan za prikrivanje pravih krivaca za stanje u Rudniku”

U otvorenom pismu nezadovoljnih radnika navodi se da su Boksiti, otkad su Vlada i ruski CEAC vlasnici, od renomirane i profitabilne firme sa 1.460 radnika spali na 314 i proizvode gubitak od 138,5 miliona eura.

“I to je ono što danas Boksite uvodi u stečaj, a ne blokada izvoza rude radi isplate dvije plate. Niko nije objasnio kako je nastao taj gubitak i kuda su nestalu ti milioni, niti kako to da se od toga iznosa 60 miliona duguje CEAC-u. Kako to da vlasnik firme duguje sam sebi, a da radnici treba taj dug da plaćaju”, upitali su radnici koji protestuju.

Grupa radnika Boksita je saopštila da neće dozvoliti da ih direktor Boksita Milorad Đurović, predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović i Vlada koriste kao “paravan za prikrivanje pravih krivaca za stanje u Rudniku”. Naglasili su da su stvarni razlozi za pokretanje stečaja gubitak od 138,5 miliona i “želja pojedinaca iz vlasti, potpomognuta ‘igračima’ iz Boksita da Rudnik kroz stečaj i oslobađanje od radnika predaju na ‘tacni’ nekom domaćem strateškom investitoru”.

“Bankari su i prije godinu pred sudom pokrenuli stečajni postupak. Nijesu to uradili zato što su radnici blokirali rudu već traže novac koji je vlasnik Boksita uzeo kao kredit i njime opteretio firmu, a koji nikada nije vratio. Zanimljivo je da tih 60 miliona koje ruski vlasnik potražuje na ime investicija traže i banke kao kreditna zaduženja. Znači, radnici treba da vrate 60 miliona CEAC-u i istih 60 miliona eura bankama. Ne pristajemo da budemo žrtve nesavjesnog poslovanja, neznanja i loših namjera, ne pristajemo da budemo obični pioni i statistička greška u tim igrama milionima”, navedeno je u pismu.

Oni podsjećaju da su nakon štrajka u maju izvršni direktor i predsjednik sindikata javno rekli da je sklopljen ugovor o prodaji 200.000 tona na godišnjem nivou sa Vagon inpeksom, da ništa od toga nije realizovano i da se, kako tvrde, pokazalo da je ugovor fiktivan i da je služio samo da bi se smirilo nezadovoljstvo radnika i kupilo vrijeme”.

“Tri mjeseca kasnije, kada je nezadovoljstvo radnika kulminiralo, opet se pojavljuje taj famozni ugovor sa Vagon inpeksom. I opet se traži od radnika da vjeruju u njegovu originalnost i realizaciju, da prekinu štrajk, uprkos tome što su prethodna iskustva pokazala da od tih ugovora nema ništa i da služe samo da bi se smirilo radničko nezadovoljstvo i kupilo vrijeme. A onima koji imaju plate od 2.600 do 3.200 eura kupovina vremena je od krucijalnog značaja”, istakla je grupa nezadovoljnih radnika.

Radnicima Boksita se duguju zarade od decembra prošle godine do sada, kao i tri plate iz 2010, tri zimnice, regres, jubilarane nagrade, a pet godina nije uplaćivan radni staž i pet odsto od bruto dohotka u stambeni fond.

Poručeno je da su radnici ti koji pozivaju na poštovanje zakona, da su oni poštovali svaku stavku kupoprodajnog ugovora između Vlade i CEAC-a, a ovi nijednu.

Transport rude trebalo je da krene 26. avgusta mađarskom kupcu, ali je to zaustavila grupa od oko 50 radnika, a iz uprave i resornog ministarstva je saopšteno da Mađari prijete raskidom ugovora ukoliko ne dobiju rudu.

Iz menadžmenta tvrde da je ugovor sa Mađarima potpisan za isporuku 450.000 tona rude na tri godine, da je vrijedan deset miliona eura. Vagon inpeks je prošle sedmice uplatio avans u iznosu od 100.000 eura.

Radnici koji protestvuju su poručili da su stvarni razlozi za pokretanje stečaja gubitak od 138,5 miliona i “želja pojedinaca iz vlasti, potpomognuta ‘igračima’ iz Boksita da Rudnik kroz stečaj i oslobađanje od radnika predaju nekom domaćem strateškom investitoru”

Grbović: Simptomatično je što sad štrajkuju

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović izjavio je da je “simptomatično to da radnici nijesu štrajkovali kada nije bilo izvoza”, a da su počeli kada je menadžment sklopio ugovor sa Mađarima i kada su i novi ugovori na pomolu.

On je rekao da razumije da su u teškoj situaciji, ali da im je otvorena mogućnost da radom zarade plate. “Na putu je novi ugovor sa Njemcima, tu su i drugi poslovi u građevinarstvu, i radnici bi mogli da primaju i dvije plate za mjesečni rad. Pozivam ih da se okrenu radu i da krenu sa izvozom”, istakao je Grbović.

Bonus video: