Radnici "Dakića" traže novac i za duševne bolove

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prihvatio je predstavku bivših radnika “Radoja Dakića” podnijetu u martu 2010. godine i zatražio od Vlade Crne Gore da se na nju izjasni. Zbog toga bi crnogorski budžet mogao biti “olakšan” za više od 50 miliona eura zbog čega u Vladi, nezvanično, razmišljaju o poravnanju
74 pregleda 13 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.03.2016. 20:38h

Vladi su iz Strazbura proslijeđena pitanja na koja će morati da odgovori premijer Milo Đukanović što još jednom potvrđuje ponizan odnos prema spoljnim faktorima, a nipodaštavanje prema svojim građanima, ocijenio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca “Radoja Dakića”, Milan Vukčević.

On je podsjetio da je problem radnika “Radoja Dakića” pred Evropskim sudom u Strazburu otvoren prije šest godina.

“Evropska konvencija štiti sprovođenje obavezujućih sudskih odluka, koje u državama, koje prihvataju vladavinu prava, ne mogu da ostanu neizvršene”, rekao je “Vijestima” Vukčević.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prihvatio je predstavku bivših radnika “Radoja Dakića” podnijetu u martu 2010. godine i zatražio od Vlade Crne Gore da se na nju izjasni. Zbog toga bi crnogorski budžet mogao biti “olakšan” za više od 50 miliona eura zbog čega u Vladi, nezvanično, razmišljaju o poravnanju.

“Koordinacioni odbor povjerilaca je zahtijevao mnogo ranije od države prioritetnu akciju i od domaćih sudova. Materijalna šteta je premašila ukupan iznos od 50 miliona eura, a u tužbi je istaknut i zahtjev za nematerijalnu štetu zbog individualnih i kolektivnih trauma, duševnih bolova, u iznosima od po 3.000 eura po radniku, odnosno, dodatnih 5,4 miliona eura”, istakao je Vukčević.

On je podsjetio da na njihove predstavke upućene Vladi od decembra 2008. godine, premijer Milo Đukanović nije odgovarao.

Vukčević smatra da svim bivšim radnicima, a sad povjeriocima “Radoja Dakića” u konkretnom slučaju “pomaže već donijeta presuda u Strazburu u korist bivšeg radnika Borislava Mijanovića”.

Suština predstavke bivših radnika “Radoje Dakića” Evropskom sudu je bila da se izvrši pravosnažna sudska presuda i naplata potraživanja u njihovu korist, što u Crnoj Gori nije bilo moguće, ali i nesporna činjenica da je država većinski vlasnik bivše fabrike mašina.

Jegdić više ne vodi predmet, papiri u Vrhovnom sudu

Višegodišnji sudija Osnovnog suda, u izvršnom postupku za bivše radnike “Radoja Dakića” Danilo Jegdić više ne vodi taj predmet. Predmet je od njega preuzela sudija Milena Matović, koja je takođe u međuvremenu prešla u parnično odjeljenje Osnovnog suda, tako da je predmet sad kod sutkinje Ivane Becić.

Prethodno su povjerioci pet puta tražili izuzeće Jegdića, a prihodovana dva miliona eura od prodaje imovine bivše fabrike mašina ostala su još neraspodijeljena. “Predmet se nalazi kod Vrhovnog suda zbog podnijetog zahtjeva da je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku. Predmet se nalazi kod sudije Miraša Radovića, bivšeg ministra pravde”, naveo je Vukčević.

Bonus video: