Radnici i kooperanti mljekare Nika: 21. aprila krećemo sa radikalnijim mjerama

Radnici su do sada protestovali u krugu fabrike od 7 do 19 časova, a radikalizacija će podrazumjevati danonoćni protest uz mogućnost štrajka glađu
90 pregleda 8 komentar(a)
Radnici, Nika, Foto: Svetlana Mandić
Radnici, Nika, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.04.2015. 17:55h

Radnici i kooperanti mljekare "Nika" 21.aprila krenuće sa radikalnijim mjerama ukoliko im do tada ne budu isplaćena njihova potraživanja. To je odlučeno na današnjem zboru.

"Bivši vlasnik Aleksandar Božović na sastanku prošlog mjeseca je kazao da ima moralnu obavezu da će sve biti završeno do 20.aprila. Ovo je upozorenje Božoviću da čekamo taj 20-i da vidimo da li će isplatiti nas i kooperante. Ukoliko se to ne dogodi radikalizovaćemo proteste", kazao je Branko Delibašić, predstavnik Sindikata.

Radnici su do sada protestovali u krugu fabrike od 7 do 19 časova, a radikalizacija će podrazumjevati danonoćni protest uz mogućnost štrajka glađu.

"Ako nam dozvole bićemo u prostorije mljekare, a ako ne bićemo na parkingu i nećemo dozvoliti bilo kome da uđe u mljekaru i počne da radi dok se ne isplate naša potraživanja. Ne šaljemo mi lošu poruku nikome. Loša poruka je ovo što se desilo sa mljekarom. Mi samo hoćemo da se izborimo za naša prava i da nam se ne isplati to što nam se duguje", poručio je Delibašić.

Radnici su prijavili potraživanja za neisplaćene zarade u iznosu od 182,8 hiljada eura, dok je dug za poreze i doprinose blizi 798 hiljada eura. Potraživanja je prijavio i Sindikat mljekare jer im se članarina odbijala a novac im nije uplaćivan i ona iznose 10,266 hiljada eura.

"Prema nezvaničnim informacijama prijavljena potraživanja su prešla cifru od 3,5 miliona eura. Da li će nešto biti osporeno ne znamo. Procjenjena vrijednost imovine, kako je rekao Božović, je 3,5 miliona eura i vidjećemo da li su ta potraživanja tu uklopljena", kazao je Delibašić i dodao da će se konačna cifra prihvaćenih potraživanja znati 20.aprila za kada je zakazan Odbor povjerilaca.

Stečaj u mljekari je na zahtjev vlasnika uveden 13.marta, a ministar Petar Ivanović je, kako su kazali radnici, prethodno saopštio da za "Niku" ima nade ukoliko potraživanja ne pređu cifru od 2,6 miliona eura.

Rade Todorović je kazao da su potraživanja kooperanata, zajedno sa opštinskom premijom blizu 247 hiljada eura i da će u utorak odlučiti da li će podržati radnike u njihovoj najavljenoj radikalizaciji.

Na ime opštinske premije kooperantima se duguje 52,17 hiljada eura.

Bonus video: