Radnici KAP-a hoće iste uslove za penziju kao rudari

“Ako postoji negdje pakao na zemlji, to su uslovi rada, na ovim ekstremnim temperaturama, u Elektrolizi, Fabrici anoda i Livnici. Tečni aluminijum ima temperaturu od 1.000 stepeni, a anode se u KAP-u peku na 1200 stepeni Celzijusovih“, objasnio je Minić
2303 pregleda 1 komentar(a)
KAP (arhiva), Foto: Savo Prelević
KAP (arhiva), Foto: Savo Prelević

Predsjednik Sindikalne organizacije Kombinata alumiijuma u stečaju Radoman Minić i predsjednik Sindikata metalaca Dragan Mijanović tražili su u ime 125 radnika preduzeća hitan sastanak sa premijerom Duškom Markovićem u vezi sa predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Radnici iz aluminijumske industrije, kojima nakon bankrota KAP-a rukovodi Uniprom KAP, dvije godine javno apeluju na nadležne da im se omogući pravo da i sa 20 godinu staža provedenih na radnom mjestu štetnom po zdravlje, odnosno 30 sa osiguranjem (sa benificiranim stažom), kroz predstojeće izmjene Zakona o PIO, imaju iste uslove penzionisanja kao rudari.

Na tu njihovu inicijativu prošle godine je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić negativno odgovorio zbog čega sada traže sastanak sa premijerom. Novu inicijativu prema Vladi prati peticija koju je potpisalo 125 radnika.

Od oko 400 preostalih radnika KAP-a u stečaju, stotinak radi na mjestima štetnim po zdravlje.

“Ako postoji negdje pakao na zemlji, to su uslovi rada, na ovim ekstremnim temperaturama, u Elektrolizi, Fabrici anoda i Livnici. Tečni aluminijum ima temperaturu od 1.000 stepeni, a anode se u KAP-u peku na 1200 stepeni Celzijusovih“, objasnio je Minić.

On je napomenuo da se i sada za dio radnika na radnim mjestima štetnim po zdravlje, za svaku godinu staža, dodaje šest mjeseci benificiranog staža. Ministar Purišić je njihov predlog lani odbio, ističući u odgovoru Sindikatu metalaca da je i tokom javne rasprave, koja je završena 15. septembra 2018. godine, taj resor prema svim podnijetim predlozima, “za uvođenje posebnih uslova penzionisanja, za bilo koju kategoriju lica, imao negativan stav”. Predlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojeg su sindikati, Vlada i poslodavci dogovorili krajem 2018. godine i koji je povoljniji po radnike i penzionere nego sadašnji još nije upućen Skupštini na usvajanje. Izvršna vlast ne daje informaciju o tome zašto predlog zakona drži u fioci.

Socijalni savjet na ovaj tekst zakona dao je saglasnost u junu prošle godine. SDP je pokrenuo peticiju za sakupljanje 6.000 glasova građana kako bi predlog zakona mogao direktno ići u parlament

Bonus video: