Radnici KAP-a koji su višak ostaju i bez pola plate

Uprava KAP-a saopštila da će ukinuti stimulanse za zaposlene koji sada nijesu radno angažovani
7 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 21:28h

Uprava Kombinata aluminijuma predložila je juče sindikatima da se radno neangažovanim zaposlenima iz svih organizacionih cjelina ne obračunavaju stimulacije za decembar, kako bi se ublažili finansijski problemi kompanije.

“Svaka druga varijanta dovela bi u pitanje nabavku sirovina, a i proizvodni proces”, tvrde iz menadžmenta KAP-a uz obrazloženje da bi u ovom slučaju svi koji su bili radno angažovani u decembru primili punu mjesečnu platu.

Iz te kompanije su objavili da će za isplatu decembarske plate, koja bi trebalo da se obavi 15. januara, nedostajati oko 300.000 eura. Stimulansi zavise od radnog mjesta i uslova rada, pa u Elektrolizi iznose i više od polovine zarade. U Elektrolizi je od početka godine ugašeno blizu 200 ćelija zbog čega se pojavio višak radnika. Uprava tvrdi da je prinuđena na ovu nepopularnu mjeru, a smatraju da je ukidanje stimulacija za radno neangažovane u skladu sa zakonskom regulativom i Kolektivnim ugovorom kompanije.

Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović tvrdi da je “stimulans na zarade u KAP-u nije kategorija kojom se vrednuje dodatni doprinos u radu već korekcija zarade s obzirom da poslodavac od 2007. ne poštuje odredbu Kolektivnog ugovora da se napravi analitička procjena radnih mjesta”.

“Dokle god je tako, stimulans je nama sastavni dio zarade koju poslodavac ne smije da dira. Za tih, navodno, nedostajućih 300.000 eura menadžmenmt neka se snađe i ne zavlači ruke u naše džepove jer su do sada enormno zarađivali, gasili fabrike i zatvarali radna mjesta, saopštila je Obradović.

Iz KAP-a su ponovili da su u teškoj finansijskoj situaciji, uzrokovanoj drastičnim smanjenjem proizvodnje.

“Zahvaljujući prodaji nepotrebnog materijala i drugog, obezbijeđena su sredstva za održavanje kontinuiteta proizvodnje i plate zaposlenih za proteklih nekoliko mjeseci. Prema sadašnjim procjenama, u budžetu kompanije sredinom januara nedostajaće oko 300.000 eura za realizaciju mjesečnog fonda zarada u punom obimu. Menadžment KAP-a je o tome obavijestio predstavnike sindikalnih organizacija i od njih očekujemo realne i konkretne predloge u cilju prevazilaženja problema”, saopštili su iz menadžmenta.

Iz najbrojnijeg Sindikata aluminijuma upozorili su još juče da neće dozvoliti smanjenje januarskih zarada mimo važećih odredbi kolektivnog ugovora.

Iz KAP-a su ponovili da su u teškoj finansijskoj situaciji, uzrokovanoj drastičnim smanjenjem proizvodnje

Svađa može da otjera Turke

Od eventualne svađe sindikalaca sa menadžmentom korist bi mogao imati ruski CEAC, koji sa Vladom dijeli većinsko vlasništvo u KAP-u, jer bi bunt radnika turske investitore mogao više udaljiti od KAP-a.

Upravo ovih dana Vlada pregovara sa turskim Toščelikom o partnerstvu za KAP. Turski investitori su nedavno, zbog mnogo manjeg problema sa radnicima u Nikšiću, prijetili napuštanjem Željezaru.

Radnici Kombinata su dobro organizovani i zaštićeni Kolektivnim ugovorom, a procjenjuje se da je višak najmanje 500 zaposlenih. Na pitanje, da li je ovaj nesporazum u funkciji tjeranja potencijalnog investitora ili KAP-u stvarno fali 300.000 eura, iako kompanija mjesecima ne plaća najveći trošak (struju), predstavnik Vlade u bordu KAP-a Nebojša Dožić je odgovorio da mora pogledati prvo novčane tokove i još jednom provjeriti trenutnu situaciju.

„Proizvodnja je sada dosta mala, a veliki su troškovi i broj radnika. Sve moram provjeriti, pa ću onda komentarisati“, naveo je Dožić.

Galerija

Bonus video: