Radnici kolašinskog skijališta obustavili rad, početak sezone na pomolu

Navodno, vlasnici firme ne priznaju sindikat što je radnike razljutilo, pa su zakazali hitne razgovore u resornim ministarstvima
146 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 14:29h

Radnici kolašinskog skijališta ponovo su obustavili rad, iako je do početka zimske turističke sezone ostalo tek dvadesetak dana. Za razgovor sa novinarima nijesu bili raspoloženi ni u menadžmentu ni u sindikatu preduzeća i tvrde da će se lakše dogovoriti "bez posredstva medija".

Kako nezvanično saznajemo, ovog puta pripreme za predstojeću turističku sezonu na remontu žičara i ski liftova prekinute su zbog nesporazuma sa poslodavcima oko statusa sindikata preduzeća.

Navodno, vlasnici firme ne priznaju sindikat što je radnike razljutilo, pa su zakazali hitne razgovore u resornim ministarstvima.

"Nije riječ o nesporazumima nego dogovoru i sve ćemo, budite ubijeđeni, riješiti", bilo je sve što je direktorica A.D. "Ski Resort Kolašin 1450", Ivana Peković, kazala za Vijesti.

Inspekcija rada, koju je pozvao sindikat, stavila je plombe na objekte tog preduzeća još sredinom septembra. Sindikat je tada optužio poslodavce za kršenje zakona i nepoštovanje ugovora o radu, jer su im zarade kasnile više od pola godine, a doprinosi nijesu uplaćivani nekoliko godina.

Nakon posjete ministra turizma Predraga Sekulića Kolašinu i optimističkih najava da će turistička sezona u Kolašinu početi na vrijeme, inspekcija rada je dozvolila privremeni rad skijalištu polovinom oktobra.

Radnicki protest je "umiren" isplatom dijela zarada, a za ostatak potraživanja su dobili vremenski ograničena obećanja. Navodno, sve zaostale zarade radnicima trebalo bi da budu izmirene do početka februara.

Tvrde da ovlašćenje za slične informacije ima samo PR služba Ministarstva rada. Inače, odgovore na pitanja o poslovanju i razlozima zatvaranja kolašinskog ski centra "Vijesti" od te službe bez rezultata čekaju već mjesec dana

Glavna inspektorka za rad, Angelina Međedović, kazala je da nije ovlašćena da daje bilo kave informacije za medije. Isto je kazao i inspektor rada Vlastimir Knežević. Oni nijesu željeli ni da kažu koji su rezultati inspekcijske provjere poslovanja "Ski Resort Kolašin 1450".

Tvrde da ovlašćenje za slične informacije ima samo PR služba Ministarstva rada. Inače, odgovore na pitanja o poslovanju i razlozima zatvaranja kolašinskog ski centra "Vijesti" od te službe bez rezultata čekaju već mjesec dana.

Skijalište "Jezerine" je privatizovano 2007 godine. Većinski vlasnik sa 76,8 procenata u vlasničkoj strukturi je firma "Caldero Trading", dok je 22 procenta u vlasnistvu kompanije "Beppler end Jacobson".

Prema podacima koji su dostavljeni Komisiji za hartije od vrijednosti, u prvih šest mjeseci ove godine preduzeće je od prodaje prihodovalo preko pola miliona eura. Prema tim podacima, ali i prema onome što se može saznati iz zvaničnih izjava tog preduzeća, za A.D. "Ski Resort Kolašin 1450" i minula godina je bila poslovno uspješna.

Galerija

Bonus video: