Radnici Krisma Bjelasice prekinuli štrajk glađu

Donešena je odluka o povratku radnika preuzetih danom zakupa u aprilu prošle godine u matično preduzeće Bjelasica Rada
0 komentar(a)
krizma, bijelo polje, Foto: Beća Čoković
krizma, bijelo polje, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 05.08.2011. 18:23h

Bivši radnici „Krisma Bjelasice“ nakon 32. dana odlučili su da zamrznu štrajkuju glađu u prostorijama preduzeća.

Predsjednik štrajkačkog odbora Ratko Furtula je tu odluku saopštio oko 19 časova.

"Zakupac Krisma Bjelasice i pekare, Nebojša Bošković na osnovu pisma i ponude upućenoj Vladi i ministru poljoprivrede Tarzanu Miloševiću kao i nama radnicima koji smo u štrajku, obavezao se da će ispuniti naše zahtjeve. Dogovorom stečajnih upravnika Krisma Bjelasice i Bjelasice Rade, donešena je odluka o povratku radnika preuzetih danom zakupa u aprilu prošle godine u matično preduzeće Bjelasica Rada čime je ispunjen jedan od naših zahtjeva", kazao je Furtula.

On je naveo da je zakupac obećao da će im do 15. avgusta isplatiti jedan dio njihovih potraživanja.

Jedan od radnika koji se nekoliko dana liječio na hiruškom odjeljenju bjelopoljske Opšte bolnice zbog kamenca u bubregu danas se ponovo priključio kolegama u štrajku.

U Privrednom sudu odmaraju

Furtula je naveo da su radnici “Bjelasice rade“, po ugovoru ustupljeni preduzeću “Krisma Bjelasica“, štrajukovali jer im se duguju zarade, regresi i topli obroci, a nije im ni uplaćivan radni staž za tri godine.

Na oglasnoj tabli bjelopoljskog Privrednog suda piše da je 22. jula donijeto rješenje o otvaranju stečajnog postupka u „Krisma Bjelasici“. Radi se o“ klasičnom“ stečaju s obzirom da nije ostvaren plan reorganizacije iako je programirani stečaj uveden u martu prošle godine.

U Privrednom sudu nijesmo mogli dobiri informaciju u vezi Odluke o uvođenju stečaja jer su sudije na odmoru.

Katnić nije za populizam

Što se tiče štrajkova, ministar finasija Milorad Katnić nedavno je ocijenio da su zabrinjavajući "sve češći socijalni pritisci koji se manifestuju učestalim štrajkovima i prijetnjama štrajkom".

Ministar je u autorskom tekstu napisao da nije vrijeme za populizam prema radnicima, nego za gradnju sistema "koji se zasniva na vrjednovanju rada i rezultata".

Bonus video: