Radnici Luke Bar dobiće 2,2 umjesto 10 miliona eura

Poravnanje treba da potvrdi Odbor direktora, a zatim da ga potpiše svaki radnik
0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 18.04.2018. 06:39h

Predsjednik većinskog Sindikata Luke Bar Savo Nikotić i direktor Luke Zarija Franović potpisali su juče sporazum o poravnanju, prema kojem će zaposlenima do 30. juna ove godine isplatiti 2.226.638 eura kao naknadu za zakidanja na zaradama od 2011. godine. To će u bruto iznosu kompaniju koštati 3.726.794 za svih 597 radnika.

Zaposlenima je obračunavana minimalna startna zarada u iznosu od 75 do 77 eura, a trebalo je da bude 140 eura. Ovim poravnanjem sindikat je pristao da se retroaktivno zarade obračunavaju na kompromisni koeficijent od 90 eura.

Kada bi se obeštećenje računalo na puni iznos, radnici bi dobili oko 10 miliona eura, a kompaniji bi prijetio bankrot. Na osnovu ovog sporazuma, svi zainteresovani radnici moći će da potpišu pojedinačno sporazume sa kompanijom, čime će se odreći preostalog dijela potraživanja. Nikotićev Sindikat broji nešto više od 300 radnika, a isti Sporazum biće ponuđen i Vladimiru Obradoviću, predsjedniku Sindikata lučkih radnika, koji ima 108 članova. Prema internoj anketi među radnicima, navodno, njih 75 odsto je zainteresovano da potpiše.

Poslije prvih prvostepenih presuda u korist nekoliko radnika, Franović se našao u velikom problemu zbog bojazni da bi svi ostali mogli tužiti kompaniju po ovom osnovu. Za 96 radnika koji su zbog ovog tužili firmu, vještak je izračunao obeštećenja na 2,5 miliona.

Bonus video: