Radnici "Metalca" neće pokrenuti proizvodnju dok im se ne isplate plate: Šta se dešava sa parama ne znamo

"Posla ima, radimo stalno, porudžbina ima, ali plate nam non-stop kasne", kazao je Slavko Kontić
2934 pregleda 2 komentar(a)
Radnici "Metalca", Foto: Svetlana Mandić
Radnici "Metalca", Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.11.2019. 19:19h

Zbog kašnjenja plata radnici nikšićke firme "Metalac Termochem" 30. oktobra obustavili su proizvodnju i ne namjeravaju da je pokrenu sve dok im zaostale zarade ne budu isplaćene.

"Isplate nam kasne od decembra prošle godine, a radi se punom parom. Posla ima, radimo stalno, porudžbina ima, ali plate nam non-stop kasne. Izvozimo non-stop, a šta se dešava sa parama, to ne znamo. Septembarska i oktobarska plata nam kasne, a u novembru nemamo ništa zarađeno jer ne radimo od 30. oktobra, jer niko nema da nam se obrati šta se dešava sa parama, što nema plata”, kazao je Slavko Kontić.

Slavko Kontić
Kontić(Foto: Svetlana Mandić)

Prema njegovim riječima obećanja o redovnosti zarada ne fali im ni od vlasnika ni od direktora firme, a plata i dalje nema.

Njegov kolega Igor Ćetković objašnjava da im je prije dva mjeseca rečeno da moraju da završe "posao koji je bio hitan" i da će nakon toga plata biti na vrijeme isplaćena.

Igor Ćetković
Ćetković(Foto: Svetlana Mandić)

"Rečeno je bilo da ćemo da funkcionišemo normalno, da ima puno posla u naredne dvije-tri godine od toga, ali mi ne vidimo ništa od toga. Što se tiče zarade, kad bi bila redovne, solidne su. Mi ne tražimo ništa samo da je plata redovna. Rečeno nam je da je blokiran račun i prije dvije nedjelje su nam rekli da je odblokiran, a sad su dali izjavu da će plata moguće biti ovoga petka. Više petaka imamo da je to nemoguće. Tražili bi nekako da naša firma ukine petak, da ne postoji uopšte", sarkastično je prokomentarisao Ćetković najavu o isplati zarade.

Sa vlasnikom firme su o problemima oko zarada razgovarali prije dva mjeseca, dok je direktor, kako tvrde radnici, nekoliko puta komunicirao sa sindikatom.

"Nećemo nikako počinjati proizvodnju dokle nam ne bude rečeno šta i kako i dokle, dok ne budu isplaćene zarade i da nam se reguliše novembar mjesec koji nijesmo radili. Svako jutro dolazimo na posao, javljamo se, ali niko ni da se pomoli da nam nešto kaže”, istakao je Ćetković.

Žiro račun preduzeća, koje posluje u okviru matične češke firme "Termochem", je blokiran krajem septembra na iznos od 122.289 eura.

Metalac je u stečaju bio od 2014.godine, da bi ga sredinom 2016. kupila kompanija "Termochem" za 330 hiljada eura.

Pojedinim radnicima ugovor istekao početkom novembra

Prema riječima zaposlenih u "Metalcu" je oko 100 radnika, a samo manji broj njih ima rješenje za stalno.

Miljan Miković
Miković(Foto: Svetlana Mandić)

"Ima nas 15-ak kojima su ugovori istekli prije skoro 20 dana. Većini nam u decembru ističe tri godine kako ovdje radimo. Niko nam se nije obratio, tako da ne znamo hoće li nam produžiti ugovor ili ne", kazao je Miljan Miković.

Krsmanović: Očekujem da će septembarska zarada da će biti isplaćena u petak

Izvršni direktor firme "Metalac Termochem" Živorad Krsmanović kazao je da očekuje da će račun biti odblokiran do kraja sedmice, a septembarska zarada da će biti isplaćena u petak.

Živorad Krsmanović
Krsmanović(Foto: Svetlana Mandić)

"Potrudićemo se i vjerujemo da će i oktobarska plata biti isplaćena do početka decembra. Pokušavamo svim silama da stanje vratimo u ono kakvo je bilo ranije. Međutim, da bi sve to funkcionisalo moraju i oni da počnu proizvodnju. Samo zajedničkim trudom sve možemo uraditi da fukcioniše kako treba i očekujemo da više neće biti problema sa kašnjenjem zarada", kazao je Krsmanović.

Prema njegovim riječima novembarska zarada će biti isplaćena u potpunosti iako je obustavljena proizvodnja.

"Samo jednom je bilo kašnjenje zarade od 12 dana u odnosu na dogovoreno, dok bi se nekoliko puta dešavalo da plata kasni dva-tri dana. Imamo obezbjeđeno tržište za naredni period i proizvodni kapaciteti bi trebalo u potpunosti da budu uposleni. Jedan posao za češkog kupca bi trebalo da bude okončan do kraja novembra, a drugi u januaru za kompaniju iz Litvanije. Uvjeren sam da će sve biti kako treba i da ćemo sve regulisati“, kazao je izvršni direktor.

U "Metalcu Termochem" je zaposleno nešto preko 100 radnika, a prema riječima Krsmanovića, njih polovina imaju rješenje za stalno.

Proizvodnja u ovoj firmi realizuje se u bravarskom pogonu i dijelom u mašinskoj hali.

Bonus video: