Radnici Metalca odlučni da neće početi proizvodnju dok im ne budu isplaćene zarade

"Oni su zasad izričiti da novembarsku platu nikome ne daju ni centa. Primili smo septembarsku, a oktobarska treba da bude 1. decembra, ali su najavili da će i ona da kasni najmanje 15 dana”, kazao je nakon razgovora sa poslovodstvom Slobodan Kovačević, predsjednik Sindikata “Metalca”
3092 pregleda 2 komentar(a)
Radnici Metalca, Foto: Svetlana Mandić
Radnici Metalca, Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšićke firme „Metalac Termochem“ odlučni su u namjeri da proizvodnju, koju su obustavili 30. oktobra zbog kašnjenja zarada, neće počinjati sve dok ne dobiju oktobarsku i bardio novembarske zarade i dok sa radnicima koji su radili na određeno, a kojima su prije dva dana uručeni otkazi, ne budu sklopljeni ugovori na tri mjeseca. To je saopšteno nakon razgovora predstavnika Sindikata „Metalca“ i poslovodstva. Razgovorima su prisusvovali i predstvnici Unije slobodih sindikata Crne Gore, Srđa Keković i Aleksa Marojević.

“Obaviješteni smo da je pokrenut disciplinski postupak protiv cijelog pogona. Čekaju se advokati iz Praga da dođu da vide šta da rade sa nama. Ljudima kojima je istekao ugovor, koji su bili na određeno, uručeni su otkazi, kao i penzionerima. Njih je 42. Mi koji imamo rješenje na neodređeno, nas 31-32, čekamo stav njihovih advokata i disciplinske komisije.

Oni su zasad izričiti da novembarsku platu nikome ne daju ni centa. Primili smo septembarsku, a oktobarska treba da bude 1. decembra, ali su najavili da će i ona da kasni najmanje 15 dana”, kazao je nakon razgovora sa poslovodstvom Slobodan Kovačević, predsjednik Sindikata “Metalca”.

Slobodan Kovačević
Slobodan Kovačević(Foto: Svetlana Mandić)

Poručio je da radnici ostaju pri stavu da nema početka proizvodnje dok ne budu isplaćene oktobarska i bar dio novembarske zarade.

Igor Ćetković je naglasio da su radnici zaradili oktobarsku platu a da oni nijesu krivi što u novembru nijesu radili, već poslovodstvo koje nije ispoštovalo dogovore.

Igor Ćetković
Igor Ćetković(Foto: Svetlana Mandić)

“U potpunosti podržavamo radnike na određeno i nećemo počinjati proizvodnju dok svi ne budu dobili produženje ugovora na tri mjeseca i dok nam novembarska plata ne bude isplaćena. Kažu da nema materijala koji je gotov a evo kamion izlazi pod utovarom, a drugi se tovari. Mi smo platu za oktobar već zaradili i roba je već. Naša krivica nije za novembar nego njegova. Ako misli da zadrži radnike i fabriku nek isplati novembarsku platu i sve će biti u redu. Radnici ne traže ništa, samo rad, da plata bde redovna i materijal. To je naš stav”, poručio je Ćetković.

Ivanu Strikoviću, kome je ugovor prestao 6.novembra, prije dva dana uručen je otkaz.

“Radio sam godinu i šest mjeseci i nijesam očekivao da ću dobii otkaz. Dako se riješi nešto, vidjećemo”, kazao je Striković.

Ivan Striković
Ivan Striković(Foto: Svetlana Mandić)

Proizvodnja u “Metalcu”, gdje je zaposleno oko 100 radnika, realizuje se u bravarskom pogonu i dijelom u mašinskoj hali.

“Metalac” je u stečaju bio od 2014.godine, da bi ga sredinom 2016. kupila kompanija “Termochem” za 330 hiljada eura.

Fabrika trpi štetu zbog obustave rada

Izvršni direktor “Metalca”, Živorad Krsmanović, kazao je da fabrika trpi veliku štetu zbog obustave rada zaposlenih, da je uprava ispoštovala obećano i u petak isplatila septembarsku zaradu, ali da radnici ni nakon toga nijesu počeli sa proizvodnjom.

Živorad Krsmanović
Živorad Krsmanović(Foto: Svetlana Mandić)

“Poslodavac je u srijedu donio privremenu mjeru o udaljavanju s posla i pokretanju disciplinskog postupka protiv radnika koji su napravili prekršaj. Zaposlenima kojima je istekao ugovor o radu, nije produžen angažman, jer bi na taj način nastavili neopravdanu obustavu rada. Nažalost, kod radnika ne postoji nikakva tolerancija za nastalu situaciju”, kazao je Krsmanović prije sastanka sindikalaca i poslovodstva.

Kako je istakao poslodavac zbog obustave rada trpi veliku štetu, jer ne može da proizvodi i ispoštuje dogovorene rokove isporuke kupcima paje bolje da plaća penale zbog kašnjenja ili da dio dogovorenog posla prepusti drugome dok se situacija u fabrici u potpunosti ne riješi na obostrano zadovoljstvo.

Novinarima je nakon završenog sastanka sindikalaca i rukovodstva rečeno da će vlasnik firme iz Praga poslati saopštenje za javnost i oglasiti se povodom nastale situacije.

Bonus video: