Radnici Metalca ostaju u parku dok ne dobiju novac

Radnici traže isplatu 11 zaostalih zarada, 27 doprinosa i pokretanje proizvodnje ili isplatu otpremnina
8 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2014. 20:10h

Radnici nikšićkog Montavar Metalca, koji četvrti dan provode u Njegoševom parku pored zgrade Vlade, nezadovoljni ishodom sastanka sa predstavnicima Vlade i zato što nije donijeta odluka kada će im novac biti isplaćen odlučili su da nastave protest.

Oni su od 7. aprila u parku i traže isplatu 11 zaostalih zarada, 27 doprinosa i pokretanje proizvodnje ili isplatu otpremnina.

Sastanku su prisustovali predsjednik Sindiklane organizacije Radislav Jauković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković, regionalni koordinator USS Aleksa Marojević, gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, ministri ekonomije Vladimir Kavarić, rada i socijalnog staranja Predrag Bošković i predstavnik Ministarstva finansija.

Jauković je rekao da je formirana komisija koja će već od sjutra da se bavi iznalaženjem rješenja za njohove probleme, da je to dobar pomak ali za radnik enedovoljan.

"Svi su rekli da Metalac mora da se spasi ali naš zahtjev je bio da prvo se uplate makar tri zarade i onda da se zamrzne štrajk”, rekao je Jauković.

TV Vijesti, Daniela Vranković

Kako je kazao, rečeno im je da će se naći način da se dođe do novca, najvjerovatnije preko kredita, a da komisija treba da precizira način.

“Predložili smo da se tih oko 130.000 vrati nakon pokretanja proizvodnje i da mi zaradimo taj novac”, objasnio je on.

Radnici su proteklu kišnu i vjetrovitu noć proveli na otvorenom i ispod obližnjeg mosta Blaža Jovanovića, a šator koju su nabavili nijesu podizali.

Jauković je rekao da ih “Komunalna policija teroriše” i redovno obilazi kako be bi podigli šator i na taj način bez dozvole uzurpirali javnu površinu.

“Stalno kruže ovuda ali ako nama postane nepodnošljivo podićićemo šator pa neka nose i njega i nas zajedno sa njim”, kazao je Jauković.

Galerija

Bonus video: