Radnici Metalca traže da stečajna uprava prihvati ponuda kompanije iz Češke

Na prethodnom oglasu imovina "Metalca", preduzeća koje je od početka prošle godine u stečaju, bila je ponuđena za 1,97 miliona. Imovina tog preduzeća prvobitno je procijenjena na 9,83 miliona eura
108 pregleda 0 komentar(a)
Metalac, Foto: Svetlana Mandić
Metalac, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.07.2016. 18:06h

Bivši radnici nikšićkog "Metalca" okupili su se ispred kapije fabrike kako bi upozorili stečajnu upravu da prihvati ponudu češke firme "Termohem" koja je na nedavno završenom devetom oglasu za prodaju imovine jedina dostavila ponudu.

Stečajni upravnik kazao je „Vijestima“ da ne želi da daje izjave dok se odluka o ponudu firme „Termohem“ ne donese u zakonski predviđenom roku.

Imovina "Metalca" bila je ponuđena po početnoj cijeni od 9,95 miliona eura, a Česi su za dvije cjeline ponudili 330.000 eura, isplatu svih priznatih potraživanja radnicima, koja iznose oko milion eura, pokretanje proizvodnje, kao i da do kraja godine uposle od 30 do 50 radnika.

"Ono što je najvažnije u ovoj priči je da ima namjeru da početkom septembra pokrene proizvodnju u Metalcu i da do kraja godine zaposli 30 do 50 radnika, a naredne godine duplo više. Sva priznata potraživanja, uključujući i drugi dio otpremnina od po 6.700 eura za 23 radnika koji su 2012. godine ostali bez posla, isplatio bi u tri jednake rate do 15. decembra", kazao je u ime bivših radnika Radisav Jauković.

Ponudi firme "Termohem" usprotivili su se predstavnici Erste banke, Investiciono razvojnog fonda (IRF) i firme "Ina" Crna Gora, koji su povjerioci nikšićkog "Metalca". Nikola Furundžić, bivši vlasnik "Metalca", 2013. godine dobio je kredit od 1,5 miliona eura koji je trebalo da bude iskorišten za pokretanje proizvodnje i za isplatu duga radnicima. To se nije dogodilo, a nakon što se Erste banka naplatila od IRF-a, većinski udio "Metalca" pripao je pomenutom fondu.

"To što su nezadovoljni Erste banka I IRF to nas ne interesuje. Onako kako oni pošteno i ljudski dali pare bivšem vlasniku i kako su ih potrošili to je njihov problem. Znam da euro nijesu uložili u Metalac, pa kome su taj novac dali nekaga od njega i traže", kazao je Jauković.

“Termohem” je ponudio da za 330.000 eura kupi nepokretnosti “Metalca” ponuđene za 5,82 miliona i pokretnosti procijenjene vrijednosti 3,98 miliona, dok za dva stambena prostora i pet vozila, koji su bili ponuđeni za skoro 137.000 nije bilo zainteresovanih kupaca. O njihovoj ponudi odluka treba da bude donesena najkasnije do četvrtka 14. jula.

“Prozivamo stečajnog upravnika Sašu Zejaka i sudiju Blaža Jovanića da dobro paze kako će i hoće li prihvatiti ponudu ozbiljne češke firme. Pozivamo predsjednika Opštine Veselna Grbovića, ministra Kavarića i Vladu da se uključe u rješavanje ovog problema. Ukoliko ne prihvate ponudu to je kraj Metalca i više niko nikada neće raditi ovdje”, uvjeren je Jauković.

Odluku o (ne)prihvatanju ponude češke firme bivši radnici "Metalca" sačekaće u petak ujutro ispred Privrednog suda.

Na prethodnom oglasu imovina "Metalca", preduzeća koje je od početka prošle godine u stečaju, bila je ponuđena za 1,97 miliona. Imovina tog preduzeća prvobitno je procijenjena na 9,83 miliona eura.

Bonus video: