Radnici Metalne Montavar ispratili direktora iz fabrike

„Niko nam se ne obraća, niti pokušava da riješi naše probleme. Ne znamo kako će se sve okončati, jer ima dosta bolesnih koji odbijaju zdravstvenu pomoć“
278 pregleda 1 komentar(a)
Metalac, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Metalac, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 27.12.2013. 17:21h

Radnici nikšićkog Metalca, koji od 18. decembra štrajkuju glađu, ispratili su danas izvršnog direktora Nikolu Furundžića iz fabrike uz obrazloženje da to više nije njegovo vlasništvo, već države i zaposlenih.

Predsjednik Sindikata Radisav Jauković kazao je da su Furundžića lijepo zamolili da napusti kancelarije Metalca i ispratili ga do kapije, bez svađe i grubih riječi.

„Furundžić je to zaslužio svojim ponašanjem. Prije dva dana, kada je bio u fabrici, predstavnici štrajkača došli su da razgovaraju sa njim, čekali ga ispred kancelarije, ali nije htio da ih primi, već je izašao na sporedni izlaz“, kazao je Jauković.

Prema njegovim riječima, radnici su time ogorčeni i moglo je veoma lako doći do teških posljedica, jer je situacija više nego katastrofalna i teško je kontrolisati.

„Niko nam se ne obraća, niti pokušava da riješi naše probleme. Ne znamo kako će se sve okončati, jer ima dosta bolesnih koji odbijaju zdravstvenu pomoć“, rekao je Jauković.

Više od 100 radnika Metalca mirne proteste počeli su 25. novembra, prvo u fabrici, a potom ispred nikšićke Opštine, Ministarstva ekonomije i Vlade, očekujući pomoć u spašavanju firme i zahtijevajući rješenje pravnog statusa, isplatu sedam zarada, povezivanje staža za 22 mjeseca i pokretanje proizvodnje.

Blokirani su računi obje firme, nastale iz nekadašnjeg Metalca – Montavar Metalac i Metalna Montavar Inženjering. Erste banka naplatila je svoj kredit od 1,5 milina EUR za koji je garant u ime države bio Investiciono-razvojni fond (IRF), koji je sada vlasnik dvije trećine Metalca.

Novac je vlasniku Metalca obezbijeđen u aprilu na ime programa restruktuiranja uz državne garancije za namirenje dugova bankama, skidanje hipoteke sa većeg dijela imovine firme, pokretanje proizvodnje u novosnovanoj Metalni Montevar inženjering i isplati prve rate otpremnine za 29 otpuštenih radnika.

Nekadašnji Metalc u stečaju 2004. godine prvobitno je kupio Goran Mladenović iz Slovenije za 450 hiljada eura, koji je prošle godine počeo dobrovoljnu likvidaciju firme tvrdeći da ne može poslovati zbog duga od oko tri miliona i nemogućnosti rada u Croj Gori.

Početkom prošle godine pod okriljem Metalca osnovana je druga firma Metalna Montavar Inženjering koju je, prema navodima radnika, od Mladenovića preuzeo Furundžić.

Bonus video: