Radnici Montavar Metalca: Vlasnik obećava platu, ali je ne isplaćuje

"Nije nam uplaćeno ni tri godine staža, a obećano je, niti nam je on za tri mjeseca rada uplatio dan staža. Opet nam se dešavaju stvari koje ne možemo da trpimo"
357 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2015. 12:18h

Radnici nikšićkog Montavar Metalca, preduzeća koje je u zakup na godinu uzela firma Iskra promont, opet su na muci – zakupac im duguje dvije i po plate, a sirovine za proizvodnju, kako tvrde, sve je manje.

"Za tri i po mjeseca koliko radimo primili jednu smo platu. Od 63 radnika, koliko nas je bilo uposleno, drugu platu primilo je njih 19. Riječ je o radnicima iz proizvodnje. Ne znamo po kom kriterijumu je birao kom radniku će da isplati platu. I radnici koji su primili platu su sa nama. Kod prethodnog vlasnika 20 mjeseci smo čekali na platu koju na kraju nijesmo dobili. Ne možemo čekati da se opet nakupi 20 mjeseci", kazao je radnik Mijo Ćipranić koji je sa kolegama novinare primio u halu gdje su prije 15 dana obustavili proizvodnju.

"Vlasnik već 17 dana ponovlja jednu te istu priču. Obećava platu, a nje nema. Nije nam uplaćeno ni tri godine staža, a obećano je, niti nam je on za tri mjeseca rada uplatio dan staža. Opet nam se dešavaju stvari koje ne možemo da trpimo", kazao je Ćipranić.

Ugovor o jednogodišnjem zakupu Iskra promont, koja je nikšićka poslovnica beogradske istoimene kompanije, potpisala je 25.decembra, a sa radom su počeli sredinom januaru. Zakupac, koji mjesečno plaća 3.000 eura na ime zakupnine, obavezao se da će prvih šest mjeseci u proces proizvodnje uložiti pola miliona eura, kao i da će tekuće obaveze mjesečno plaćati prema dobavljačima, zaposlenima i državi.

"Od 63 angažovana radnika, nas 20 smo bivši radnici koji se nalazimo na Birou rada, a 20 su ili penzioneri ili radnici koji imaju slov za penziju ali istu nijesu ostvarili jer im nije povezan staž. Sada je 20 radnika poslato kući", kazao je Ćipranić.

Bivšim radnicima Metalca, njih 20, tromjesečni ugovor je istekao 1.maja pa su potpisali novi na isti vremenski period. Ostali angažovani radnici, prema riječima Ćipranića imali su ili ugovor o djelu ili ugovor o pružanju usluga, i polovina od njih je, tvrdi on, poslata kući.

"Firma je radila dok je tu bilo nekog materijala kojeg je zakupac našao kada je ušao u Metalac. Sada je to potrošeno, a on izgleda nema para da nabavlja. Od ova 53 dana, prvih 15 smo čekali da dopremi materijal za proizvodnju. Dolazili smo na posao ali nijesmo imali šta da radimo. Onda smo mi obustavili rad", kazao je Ćipranić.

Darko Damjanović se nada da će ministar Vladimir Kavarić ispuniti obećanje koje je radnicima dao na zadnjem sastanku – da će svi koji ne budu radno angažovani dobiti otpremnine u iznosu od 10,7 hiljada eura.

"Vjerujemo u riječ Kavarića. Kako sada vlasnik radi mislimo da ne može pokrenuti proizvodnju. Za vrijeme Gorana Mladenovića ovdje se po 18 šlepera za pet dana istovaralo. Sada za 20 dana dođe jedan šleper, tek toliko da se nešto radi", tvrdi Damjanović.

"Ovako samo nam vrijeme ide. Ovdje ni čekić nijesu donijeli. Radimo sa onim što smo ovdje zatekli. Jedino što je urađeno ofarbana je kapija sa našom farbom i farbali su je naši radnici. To je svo ulaganje koje smo mi vidjeli ovdje. Kolika su ulaganja najbolje govori i to što zaštitne rukavice variocu mogu maksimalno da traju pet dana, ja sam za ova četiri mjeseca dobio samo jedne. Puknu po šavu, izgori konac i mi ih vežemo žicom", tvrdi Damjanović.

Radnici su 25. novembra 2013.godine počeli sa štrajkom tražeći isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje. Njima se duguje 19 zarada.

Galerija

Bonus video: