Radnici nekadašnjeg Autoprevoznog najavili proteste

Ako su radnici iz drugih preduzeća dobijali otpremnine po 13.000 i 15.000 eura možemo valjda i mi dobiti novac koji je mnogo manji od tih otpremnina
111 pregleda 0 komentar(a)
Autoprevozno, Foto: Svetlana Mandić
Autoprevozno, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.05.2011. 12:47h

Bivši radnici Autoprevoznog preduzeća iz Nikšića, koje je 2006. godine nakon stečaja preimenovano u "Tehnobazu“, njih 95, najavili su za utorak 31. maja u osam sati protest glađu ispred prostorija Opštinskog sindikalnog povjereništva koje djeluje pri Savezu sindikata Crne Gore (SSCG).

"Kako su nas svi upućivali na SSCG i da su oni nadležni da nam isplate novac za otpremnine, a kako više ne možemo da čekamo, u utorak ćemo početi sa protestom glađu. Ovih dana smo se svakodnevno čuli sa predstavnicima SSCG koji su rješenje problema odlagali iz dana u dan. Protest smo već najavili i njima i MUP-u i od njega ćemo odustati samo ukoliko nam se do tada ne isplati novac koji nam pripada“, kazao je u ime 95 radnika Milosav Đikanović.

Svi radnici bivšeg Autoprevoznog su nakon uvođenja stečaja dobili otpremnine u iznosu od 1.926 eura i poslati su na Biro rada, ali je njih 35 dobilo i dodatni novac – po 250 eura za svaku godinu staža. Taj novac traže i ostalih 95 radnika.

"Ako su radnici iz drugih preduzeća dobijali otpremnine po 13.000 i 15.000 eura možemo valjda i mi dobiti novac koji je mnogo manji od tih otpremnina i kreće se od 2,5 hiljade so 6.000 eura. Tražimo samo ono što nam pripada i što su dobile i naše kolege", kazao je Đikanović.

On i osam kolega su ovih dana razgovarali sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i SSCG. Anka Stojković, pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja, objasnila im je da je resorno ministarstvo uradilo sve što je u njihovoj nadležnosti i svim radnicima isplatilo po 1.926 eura, a da se za dodatne otpremnine obrate instituciji koja je njihovim kolegama obezbjedila novac, odnosno Savezu Sindikata Crne Gore.

Bivši radnici bivšeg Autoprevoznog su to uradili i dali rok SSCG da im za nekoliko dana odgovore da li će ispuniti njihove zahtjeve ili ne. Kako je rok prošao a oni, kako rekoše, nemaju više strpljenja niti snage da čekaju, zakazali su protest glađu i od njega neće odustati sve dok se njihovi zahtjevi ne riješe i ne dobiju traženi novac.

"Pošto živimo od 33 eura, koliko primamo sa Biroa rada, ne možemo ići za Podgoricu da protestujemo ispred prostorija SSCG. Zato ćemo proteste organizovati ispred Opštinskog sindikalnog povjereništva i od njih nećemo odustajati sve dok ne dobijemo novac koji nam pripada", kazao je Đikanović.

Radnici, njih 95, se od 2009. godine obraćaju svim nadležnim institucijama i traže isplatu dijela otpremnina.

"Razlog zašto su oni dobili taj novac ali ne i mi je da su oni navodno štrajkovali ispred Vlade a mi nijesmo, što nije tačno. Jedan dio kolega koji je dobio pomenute otpremnine čak se nije ni pojavljivao za vrijeme štrajka", kazao je Đikanović.

On je ponovio da su njihove kolege dodatne otpremnine dobile preko SSCG koji se "čak za isplatu njih 11 kreditno zadužio 75.000 eura". Pomoć u isplati su im, kako tvrde, dala i ministarstva rada i saobraćaja, a isplata otpremnina je vršena u posljednje dvije godine.

Autoprevozno je 2006. godine otišlo pod stečaj, a zatim i izbrisano iz Privrednog registra jer je Opština Nikšić otkupila većinski paket akcija i osnovala JP "Tehnobaza". U periodu od 2003. do 2005. godine 130 radnika je proglašeno tehnološkim viškom i poslato na Biro rada uz otpremnine od 1.926 eura. Pojedinci su nakon toga dobili i po 250 eura po godini staža.

Bonus video: