Radnici "Nikpeka" prijete blokadom Budoša

“Radnici su do sada više puta prevareni tako da bez konkretnih rezultata ne vjeruju nikome" rekao je predstavnik radnika Jovan Đikanović.
0 komentar(a)
Nikpek, Foto: Svetlana Mandić
Nikpek, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.03.2011. 11:34h

Radnici gradske pekare „Nikpek“, koji zbog prekida proizvodnje i najave uvođenja stečaja protestuju desetak dana, odlučili su da angažuju advokata i da zbog potraživanja pokrenu tužbu protiv većinskog vlasnika Milisava Ćipranića.

„Prenijećemo punomoćje na advokata i tražićemo ono što je naše jer nijesmo sigurni u kom pravcu sve ovo ide. Pričekaćemo još nekoliko dana da vidimo da li će situacija krenuti da se rješava a ukoliko se ništa ne promijeni bićemo prinuđeni da radikalizujemo proteste.

Vidjećemo na koji način. Protestima ispred Opštine, tunela Budoš ili na neki drugi način“ kazao je predstavnik radnika Jovan Đikanović.

On je kazao da radnici mnogo ne vjeruju tvrdnjama predsjednika Sindikata Momčila Damjanovića da je došlo do sastanka sa ministrom poljoprivrede Tarzanom Miloševićem koji im je obećao pomoć, kao i da će naredne sedmice doći do sastanka kome bi pored predstavnika radnika prisustvovao i većinski vlasnik, kao i predstavnici ministarstava poljoprivrede, ekonomije i rada i socijalnog staranja.

“Radnici su do sada više puta prevareni tako da bez konkretnih rezultata ne vjeruju nikome. Do sada nijesmo imali neku zaštitu od predsjednika Sindikata tako da nijesmo sigurni da će sada raditi u našu korist” kazao je Đikanović.

Ćipranić, koji je većinski vlasnik pekare od 1997. godine, radnicima duguje deset plata i radni staž koji nije povezan od 2005. godine. On je najavio prodaju vlasništva i uvođenje stečaja, a kao razlog je naveo dug od 700.000 eura i nedostatak brašna. Iz stečajne mase će, kako je tada kazao, isplatiti sva dugovanja radnicima.

Potraživanje pekare je oko 430.000 eura a radnici, njih 40 stalno zaposlenih i 60 radnika koji su na određeno, tražili su da finansijska policija ispita poslovanje firme jer tvrde da će knjige pokazati da u firmi nije sve rađeno kako treba.

Bonus video: