Radnici nikšićke „Nike“ počeli sa protestima u krugu fabrike

Zaposleni su prijavili potraživanja za neisplaćene zarade u iznosu od 182,8 hiljada eura, dok je dug za poreze i doprinose blizu 798 hiljada eura
150 pregleda 8 komentar(a)
mljekara Nika, protest, Foto: Svetlana Mandić
mljekara Nika, protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.04.2015. 11:15h

Radnici nikšićke mljekare „Nika“, koja je u stečaju od 13.marta, danas su počeli sa danonoćnim protestima u krugu fabrike. Prema riječima predstavnika Sindikata Branka Delibašića stečajni upravnik Mladen Marković im je kazao da će se tek 10.maja znati koliko je od oko pet miliona eura prijavljenih potraživanja prihvaćeno, kao i da bi radnici i kooperanti, „ukoliko sve bude išlo svojim tokom“, mogli biti isplaćeni krajem narednog mjeseca.

„Bivšeg vlasnika Aleksandra Božovića smo pitali šta je sa obećanjem da će nam sve biti isplaćeno do 20. aprila, ali je samo ćutao. Rečeno nam je da se pojavio jedan nikšićki biznismen koji je zainteresovan za mljekara, kao i neka firma iz Holandije“, kazao je Delibašić.

Eventualni investitori moraju da dostave ponude i ukoliko one budu prihvaćene proizvodnja u mljekari će biti pokrenuta, a ukoliko se to ne dogodi do 13.juna do kada traje programirani stečaj biće uveden klasični stečaj, a zatim i bankrot.

„Dobili smo mejl od ministra Petra Ivanovića koji će se danas sastati sa Božovićem, a u četvrtak sa Veselinom Grbovićem i obavijestiće nas o rezultatima razgovora. Traži se rješenje, a da li će se ono naći sve je ostalo naizvjesno. Izvjesno je jedino da smo mi završili na Biro rada“, kazao je Delibašić.

Zaposleni su prijavili potraživanja za neisplaćene zarade u iznosu od 182,8 hiljada eura, dok je dug za poreze i doprinose blizu 798 hiljada eura. Potraživanja je prijavio i Sindikat mljekare u iznosu od 10,266 hiljada eura, dok se kooperantima, koji će podržati radnike u njihovoj radikalizaciji, duguje blizu 247 hiljada eura, uključujući i neisplaćene opštinske premije. Bankama mljekara duguje oko 2,3 miliona eura.

„Čekaćemo da vidimo šta će biti 10. maja, a radnike podržavamo u njihovom protestu. I mi ćemo dolaziti da budemo sa njima“, kazao je kooperant Rade Todorović.

Mitar Đurđevac, kooperant kome mljekara najviše duguje, kazao je da posle svih protesta i obećanja radnici i kooperanti se nalaze na „istoj meti i istom rastojanju“.

„Radnici i kooperanti su u jedno sigurni – ko god bude došao neće otvarati mljekaru dok nas ne isplati. Mogu odugovlačiti godinama, drugačije neće biti bez tako, neka budu sigurni“, poručio je Đurđevac u ime kooperanata i radnika.

Bonus video: