Radnici "Novog prvoborca" prijete da će ući u upravnu zgradu

Petorici radnika isključena struja zbog duga, dvojica su se prijavila za pomoć u hrani, a dvojica moraju da isele iz podstanarskog stana
143 pregleda 0 komentar(a)
Prvoborac Meljine, Foto: Arhiva Vijesti
Prvoborac Meljine, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.03.2011. 17:27h

Radnici “Novog prvoborca” koji imaju pravosnažne presude za povratak na posao, neki i od prije dvije godine, protestovali su ispred njihovih prostorija u Meljinama, jer ih poslodavac ne vraća u firmu.

Čak 50 od 100-njak otpuštenih radnika ima pravosnažnu presudu o vraćanju na posao, a 30 radnika i presudu Vrhovnog suda kojom se potvrđuju odluke Višeg suda.

"Odlučili smo da na svoj problem skrenemo pažnju radikalnim postupkom, jer nam se čini da je pravda za nas nedostižna", kazali su oni.

Kako ni krivične prijave protiv poslodavca nijesu dale rezultate, dio radnika je odlučio da se pobuni.

Radnici namjeravaju da, kako su rekli, silom uđu i zauzmu upravnu zgradu "Novog prvoborca".

Kažu da neće izaći dok ih poslodavac ne vrati na posao. O tome su obavijestili i direktora Uprave policije Veselina Veljovića, tražeći od njega da "naredi hercegnovskoj Ispostavi policije da ubrza pokretanje krivičnog postupka prema rukovodstvu "Novog prvoborca"".

Od 2008. godine od 150 zaposlenih, njih više od stotinu ostalo je, kako tvrde, nezakonito bez posla.

Prijave protiv direktora i šefa pravne službe

Radnici su već pokrenuli krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora Momčila Bijedića i doskorošnjeg šefa pravne službe Petra Babića jer su, kako se navodi u prijavi, otpuštali radnike, među njima i dva predsjednika Sindikata, kao i zbog povreda prava iz radnog odnosa i prava na štrajk.

Zbog diskriminacije i nepoštovanja sudskih odluka, mnogim radnicima je, tvrde oni, egzistencija dovedena u pitanje.

"Ovog puta moraćemo biti uhapšeni mi ili rukovodstvo", kategorični su bili okupljeni radnici.

Ako budu uhapšeni, kažu da će im "biti bolje u Spužu, gdje će imati tri obroka, nego što im je sada".

U domovima petorice radnika isključena je struja zbog duga, dvojica su se prijavila za pomoć u hrani, a dvojica moraju da isele iz podstanarskog stana jer gazda neće više da toleriše neplaćanje kirije.

U stečaju 11 godina

Građevinska firma “Prvoborac” bila je u stečaju rekordnih 11 godina. Godine 2000, 60 odsto najvećih povjerilaca građevinskog preduzeća "Prvoborac", koje je bilo u stečaju, pretvorilo je svoja potraživanja u osnivački ulog.

Iako su do nedavno vlasnici uvjeravali javnost da će se baviti građevinarstvom, stekao se utisak da će težište djelatnosti firme ubuduće biti na trgovanju nekretninama.

U tadašnjem rukovodstvu je ocijenjeno da je "Prvoborac" dobio "pravog partnera koga je preporučio iskazani interes za ulaganje u razvoj "Prvoborca" i revitalizaciju tehničkih kapaciteta".

Iako su do nedavno vlasnici uvjeravali javnost da će se baviti građevinarstvom, stekao se utisak da će težište djelatnosti firme ubuduće biti na trgovanju nekretninama.

Neki od akcionara su izrazili sumnju i da je imovina, koja je upisana kao osnivački kapital, podcijenjena.

Podsjećaju da je riječ o nekretninama i zemljištu u Herceg Novom, Podgorici, Tivtu, Kotoru i Nikšiću, za koje misle da vrijede više od deset miliona eura.

Bonus video: