Radnici ostaju u Novom duvanskom, ali će imati minimalac

Uprava obećava da će se proizvodnja nastaviti za nekoliko mjeseci kada se završi izgradnja nove fabrike i da će tada biti pune plate
78 pregleda 0 komentar(a)
Novi duvanski, Foto: Arhiva Vijesti
Novi duvanski, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.12.2016. 19:02h

Predstavnici vlasnika Novog duvanskog kombinata i Vlade pripremili su kompromisno rješenje da sa radnicima neće raskidati radni odnos do daljeg, ali i da oni koji neće bili angožovani primaju minimalac od 193 eura. Za otpuštenih 11 radnika do kraja godine će obezbijediti otpremnine.

To su juče radnicima saopštili nakon sastanka predstavnika investitora i Vlade.

Proizvodnja rezanog duvana i cigareta prekinuta je u Novom duvanskom prije nekoliko dana, nakon čega je uprava prestala da produžava ugovore radnicima. Nakon što je bez posla ostalo 11 radnika, započeli su proteste ispred upravne zgrade.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika radnika i predsjednika Tenderske komisije Branka Vujovića, kako su saopštili radnici , nije došlo do značajnijih pomaka.

Vujović je informisao predstavnike radnika da su se u petak sa predstavnikom investitora - BMJ Industries iz Ujedinjenih arapskih emirata (UAE), Isatom Boljevićem, sastali on i ministar poljoprivrede Milutin Simović.

Predstavnik radnika Zoran Mićović kazao je da su im prenijete poruke vlasnika da neće biti proizvodnje na postojećoj lokaciji zbog lošeg kvaliteta proizvoda i malih kapaciteta, ali da će u narednih nekoliko mjeseci završiti izgradnju nove fabrike gdje će nastaviti da rade i primaju pune zarade.

Kako su radnici naveli, predstavnici investitora i Vlade došli su "zajednički do stava da radnicima ne treba prekidati radni odnos, ali da oni koji ne budu angažovani primaju minimalnu platu od 193 eura".

Na sastanku sa radnicima, gdje im je prenijet dogovor, Boljević je pokušao da pronađe opravdanje za nastalu situaciju sa obrazloženjem da on nema ništa sa radnicima, već da je on ugovore potpisivao sa Vladom, te da radnici rješenje problema traže na toj adresi.

Radnici su saopštili da su „poslije žučne rasprave sa Boljevićem odlučili da se iscrpnim pismom“ obrate Odboru direktora NDKP-a, a da sa tim pismom upoznaju i ministra Simovića i Vujovića.

Radnici su odlučili da i naprave spisak radnika, koji zbog gubljenja povjerenja u predstavnike investitora, svoju budućnost ne vide u Novom duvanskom kombinatu i koji će tražiti da se pripadajuće otpremnine obezbijede blagovremeno.

"Radnici smatraju opravdanom podršku državnih institucija investitoru i investiciji u NDKP-u, ali insistiraju i na svojim pravima koja su definisana Ugovorom o dokapitalizaciji i Ugovorom o upravljanju“, zaključuje se u saopštenju radnika dostavljenom medijima.

Bonus video: