Radnici pilane prekinuli štrajk, Brković obećao plate

Četrdesetak radnika pilane prije mjesec je primilo zaradu za januar, dok zaposleni u drugim “Jakićevim” pogonima, osim peletare i uprave kojima je isplaćena prije desetak dana, još čekaju platu
2 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.05.2018. 07:52h

Radnici pilane pljevaljske “Vektre Jakić” danas će početi da rade, nakon što su postigli dogovor sa vlasnikom Draganom Brkovićem, potvrđeno je “Vijestima” u kompaniji.

Zaposleni su nekoliko dana odbijali da rade i nijesu dolazili na posao, zbog neisplaćenih zarada za četiri mjeseca.

Četrdesetak radnika pilane prije mjesec je primilo zaradu za januar, dok zaposleni u drugim “Jakićevim” pogonima, osim peletare i uprave kojima je isplaćena prije desetak dana, još čekaju januarsku zaradu.

Radnici su bili nezadovoljni i ponuđenim ugovorom koji sa potpisuju svakih šest mjeseci. Tvrde i da su petnaest dana radili bez potpisanih ugovora, s obzirom na to da im je prethodni istekao.

Jednim od članova ugovora, Brković je navodno pokušao da se zaštiti od eventualnih tužbi radnika, ponudivši da im plata zavisi od ostvarenog obima proizvodnje, na koji, kako tvrde, ne mogu da utiču.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u međuvremenu je postignut dogovor da radnici potpišu ugovore na puni iznos zarade.

Radnici tvrde da im je Brković prije mjesec ponudio da dug za lanjske plate izmiri proizvodima.

U kompaniji “Jakić” radi oko 200 radnika.

Po nalogu sudskog izvršitelja Miloša Drobnjaka nedavno su popisana dva kamiona marke MAN sa prikolicom koji će biti prodati, ukoliko Brković ne isplati dugovanja bivšim radnicima po osnovu sudskih presuda.

Brković je, kako je “Vijestima” potvrdio Drobnjak, uplatio 11.500 eura, a danas ili sjutra biće uplaćeno još oko 9.500 eura.

Do juna je dužan da uplati drugu ratu, a treću do 15. juna.

Ukoliko do tog datuma ne isplati dugovanja, sudski izvršitelj će angažovati vještaka koji će procijeniti vrijednost dva kamiona, a potom i oglasiti prodaju na licitaciji.

Brković po osnovu sudskih presuda radnicima duguje sedamdesetak hiljada eura. Dug nije bilo moguće prinudno naplatiti s obzirom na to da je račun firme u blokadi duže vrijeme.

Tužbu protiv Brkovića podnijeli su bivši radnici pogona za proizvodnju peleta kao i bivši radnici kojima Brković nije isplaćivao dugovanja po osnovu reprograma duga.

Petnaestorici radnika Brković je ranije uručio rješanja o prestanku radnog odnosa, nakon što su tražili da im isplati makar dvije od pet zaostalih zarada.

Brković je tužio otpuštene radnike tražeći od njih da mu isplate 250.000 eura jer su navodno odbijali da izvrše radne obaveze, što je navodno uticalo da se obustavi proizvodnja, ali je sud odbacio tužbu.

Bonus video: