Radnici Rudnika boksita ne dozvoljavaju izvoz uprkos prijetnji stečajem

Rudari su podsjetili da im se duguje 12 plata, tri zimnice, regres i jubilarne nagrade, te da im se godinama ne uplaćuje radni staž
2 komentar(a)
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.09.2013. 13:25h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji od 21. avgusta protestuju ispred Sektora transporta, odlučni su da ne dozvole najavljenu isporuku rude dok ne dobiju dvije zarade, uprkos prijetnji stečajem.

Rudari su, u otvorenom pismu, ukazali da njihov protest i zahtjev za dvije zarade, od 12 neisplaćenih, neće uvesti stečaj u Boksite, jer su, kako tvrde, stvarni razlozi za eventualno pokretanje tog postupka gubitak preduzeća od 138,5 miliona eura.

Nezadovoljni radnici su naveli da je taj gubitak proizvela Vlada i njen ruski partner, nikada ne objasnivši kako je nastao i kuda su nestali milioni eura, ni kako da se od tog iznosa Centralno evropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAK) duguje 60 miliona eura i kako vlasnik duguje sam sebi, a rudari treba da mu taj dug plaćaju.

"Ne pristajemo da nas izvršni direktor, predsjednik Sindikata i Vlada, koriste kao paravan za prikrivanje pravih krivaca za stanje u Rudniku. Suština priče o stečaju, uz iskazani gubitak, je i želja pojedinaca iz vlasti i Boksita da preduzeće oslobode od radnika i predaju na tacni nekom domaćem strateškom investitoru", navode rudari u pismu.

U Boksitima je uposleno 314 radnika, od kojih dio svakodnevno dežura ispred Sektora transporta na Gračanici da ne bi krenula isporuka rude kupcu dok ne dobiju tražene zarade

"Zanimljivo je da tih 60 miliona eura potražuje ruski poslodavac kao svoje investicije, ali i banke kao svoj novac dat na ime kreditnog zaduženja. Znači li to da radnici treba da vrate po 60 miliona eura i CEAC-u i bankama i dozvole da se te malverzacije ozakone kroz stečaj i prevale preko njihovih leđa", pitali su rudari.

Oni su kazali da neće pristati da budu žrtve nesavjesnog poslovanja, neznanja i loših namjera, ni pioni u igrama Vlade i CEAC-a, i zarad nečijih ličnih interesa dozvole da im se uništi egzistencija.

Rudari su podsjetili da im se duguje 12 plata, tri zimnice, regres i jubilarne nagrade, godinama im se ne uplaćuje radni staž, kao ni pet odsto od bruto dohotka u stambeni fond, ali i da je ovo četvrta godina zaredom da nijesu primili ni jednu zaradu, a da je nijesu morali izdejstvovati štrajkom.

Prema njihovim riječima, nijedno čvrsto, javno saopšteno obećanje nadležnih, dato nakon okončanog štrajka u maju ove godine nije ispunjeno, ni kada je riječ o redovnoj isplati zarada, ni proizvodnji i navodno potpisanim ugovorima o isporuci rude.

"Pokazalo se da je ugovor sklopljen sa mađarskim Vagon inpeksom o godišnjoj isporuci od 200 hiljada tona rude bio fiktivan i u svrsi smirivanja tadašnjeg nezadovoljstva radnika, kojima se i danas priča o novim potpisanim poslom i traži da u to vjeruju", saopštili su rudari.

U Boksitima je uposleno 314 radnika, od kojih dio svakodnevno dežura ispred Sektora transporta na Gračanici da ne bi krenula isporuka rude kupcu dok ne dobiju tražene zarade.

Izvršni direktor, Miodrag Đurović ranije je saopštio da je sa mađarskim Vagon inpeksom potpisana isporuka 450 hiljada tona rude za tri godine, vrijednosti više od deset miliona eura i upozorio da će se ugovor raskinuti i vratiti avans od 100 hiljada eura ukoliko se blokada nastavi.

Bonus video: