Radnici "Simon vojaža" iz Berana štrajkuju: Traže 24 plate, dnevnice, radni staž i stečaj

"Svi drugi povjerioci su nekako svoja dugovanja obezbijedili i naplaćuju. Mi to možemo samo ako se uvede stečaj", rekao je predstavnik štrajkača, Nenad Radičević
6436 pregleda 2 komentar(a)
Radnici "Sajmon vojaža", Foto: Tufik Softić
Radnici "Sajmon vojaža", Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 25.05.2020. 18:24h

Većina radnika najvećeg autoprevoznog preduzeća na sjeveru Crne Gore, beranskog "Simon vojaža", stupilo je jutros u generalni štrajk.

Oni traže da im se hitno isplate 24 plate i sve dnevnice, kao i da im se poveže radni staž.

Predstavnik štrajkača, vozač Nenad Radičević kazao je da u rješavanje njihovog problema hitno mora da se uključi država preko svih nadležnih institucija.

"Pozivamo i tužilaštvo da ispita dešavanja u našoj firmi. Direktor rasprodaje imovinu, nešto je otišlo pod bankarske zapljene", rekao je Radičević.

Radnici "Sajmon vojaža"
Radnici "Sajmon vojaža"(Foto: Tufik Softić)

On je zatražio i da se pod hitno uvede stečaj kako bi se i radnici obezbijedili za dugovanja.

"Svi drugi povjerioci su nekako svoja dugovanja obezbijedili i naplaćuju. Mi to možemo samo ako se uvede stečaj", rekao je Radičević.

Prema riječima radnika "Sajmon vojaža", ostalim prevoznicima koji koriste usluge autobuske stanice duguje se po osnovu prodaje karata preko 100.000 eura.

"Zato sada na biletarnici možete kupiti samo peronsku kartu. Prevoznici ne dozvoljavaju više prodaju karata osim u autobusu", objasnio je Radičević.

Radnici "Simon vojaža" su se obavezali da će poštovati minimum procesa rada i da za sada neće radikalizovati štrajk i blokirati autobusku stanicu, koja je jedna od najprometnijih na sjeveru.

Iz menadžmenta im je poručeno da moraju poštovati zakon.

Oni su najavili i da će angažovati advokata koji će ih zastupati u sporu sa vlasnikom.

Vlasnik firme "Simon vojaž" je Mehmed Adrović, predsjednik Skupštine opštine Petnjica i predsjednik odbora DPS u Petnjici.

Bonus video: