Radnici Tehnoprometa i dalje čekaju pravdu

Sutkinja Milica Popović saopštila da očekuje da će novo ročište u sporu po tužbi bivših radnika biti održano ili do kraja ovog mjeseca ili u prvoj polovini januara
55 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 21:25h

U Privrednom sudu prošlog mjeseca nije nastavljena višegodišnja sudska rasprava na osnovu tužbe bivših radnika Tehnoprometa iz Bara koji traže poništenje spornog Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, jer se čeka na nalaz vještaka Predraga Hajdukovića, koji bi trebalo da utvrdi pravu vrijednost ulaganja u nepokretnosti (magacin i zemljište) koje je Zavod za izgradnju Bara još 2003. prodao Vukmiru Grujiću iz Bara.

Dok se čeka nalaz vještaka i nastavak procesa, u međuvremenu su isplivali novi podaci o tome kako se, prije skoro deceniju, krčmila imovina bivše firme Tehnopromet B iz Bara.

Sutkinja Milica Popović saopštila je “Vijestima” da očekuje da će novo ročište u sporu po tužbi bivših radnika biti održano ili do kraja ovog mjeseca ili u prvoj polovini januara, poslije praznika.

Žarko Pavićević

Glavni akteri decenijskog spora oko imovine Tehnoprometa B, danas firme u likvidaciji, bivši su radnici te firme koji su ostali bez vlasničkog udjela i akcija i bivši direktor, a danas vlasnik ZIB-a i gradonačelnik Bara Žarko Pavićević, koji je po osnovu Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji 2002. godine za samo 148.500 eura stekao imovinu višemilionske vrijednosti Tehnoprometa, koju je potom rasprodao.

Vukmir Grujić, trećetuženi, u sporu po tužbi bivših radnika Tehnoprometa koji ga terete zbog transakcije sa Pavićevićem, prema dostupnom ugovoru o kupoprodaji sa ZIB-om, od 27. januara 2003. godine, kupio je nepokretnosti ukupne površine 1.436 kvadrata za 32.000 eura.

Advokat Milić Mirović, koji u sporu sa bivšim radnicima Tehnoprometa zastupa Vukmiru Grujića kazao je “Vijestima” da je njegov klijent bio savjestan kupac

“Nigdje u kupoprodajnom ugovoru nije prikazan magacin od 312 kvadrata sa potkrovljem od 280 kvadrata. Dakle, radi se o 592 kvadrata. Samo pola magacina vrijedi 32.000 eura… U međuvremenu, kupac je prije nekoliko godina magacin poklonio ženi”, naveo je Janković.

Prema dostupnim izvodima iz barskog katastra Vukmir Grujičić je zaista poklonio magacin svojoj ženi Ljubici, koja je sada njegov formalni vlasnik.

“Pozadina čitave priče je da u kupoprodajnom ugovoru sa ZIB-om vjerovatno nije prikazana prava vrijednost. Glavno je pitanje, kako je barski katastar mogao da uknjiži magacin (sa potkrovljem) kojeg u kupoprodajnom ugovoru nema. Nije se radilo o kutiji šibica, nego o poslovnoj zgradi. Zamislite da neko kupi u Podgorici zgradu Privrednog suda sa okolnim zemljištem, a u tom kupoprodajnom ugovoru se ne prikaže zgrada. Sve je to prošlo u barskom katastru. Ako je godinama sa nama u sporu, zašto je magacin poklonio ženi? Nije ovo jedini ugovor sa imovinom bivšeg Tehnoprometa koji je kamufliran, Ima ih još dosta”, istakao je Janković i zaključio da su Grujičića i tužili zato što je učestvovao u transakcijama sa ZIB-om.

Mirović: Grujić je bio savjestan kupac

Advokat Milić Mirović, koji u sporu sa bivšim radnicima Tehnoprometa zastupa Vukmiru Grujića kazao je “Vijestima” da je njegov klijent bio savjestan kupac i da je svoj imetak koji je sticao čitav život uložio u kupovinu ovih nepokretnosti.

"Taj objekat je, maltene, bio srušen. Uprava javnih prihoda na njegovo insistiranje procijenila je vrijednost tog objekta, kao da je znao šta će se desiti. Taj objekat kao da nije postojao, niti je imao vrijednost", objasnio je Mirović.

Na pitanje, zašto je gospodin Grujić magacin poklonio ženi, Mirović je odgovorio da je njegov klijent za to imao svoje razloge, a da se ni slučajno “nije bojao ishoda ovog spora”.

"On nema razloga da se boji jer je imajući povjerenje u zvaničnu dokumentaciju katastra to legalno kupio, platio i bio savjestan”, istakao je advokat Mirović.

On je naglasio da vrijednost nekretnina u Baru 2003. nije bila ni približna današnjim jer u to doba nije bilo ni pomena o Rusima, koji su sa svojim ulaganjima kasnije značajno doprinijeli rastu cijena nekretnina u tom gradu.

Bonus video: