Radnici Toščelika biće vraćeni na posao i dobiće rješenje na neodređeno

“Izvršni direktor Tosčelika, Guraj Guzeler, obećao je da će svi ti radnici dobiti rješenja koja će im garantovati rad na neodređeno vrijeme. Izgleda da je poslodavac konačno shvatio da mora poštovati zakon i prava radnika”, kazao je Kadović
239 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2016. 17:18h

Radnici nikšićke željezare Toščelik, kojima je uprava zabranila ulazak u fabriku, biće vraćeni na posao i dobiće rješenje na neodređeno. To je nakon sastanka radnika, Sindikata i poslodavca, saopštio Pero Kadović, predsjednik te sindikalne organizacije. Riječ je o oko 50 radnika koji u tom preduzeću rade na određeno vrijeme dvije godine i kojima poslodavac nakon potpisanog mjesečnog ugovora koji važi do 28. septembra, čime su stekli pravo na rješenje na neodređeno, nije dozvolio ulazak u fabriku i nastavak posla.

“Izvršni direktor Tosčelika, Guraj Guzeler, obećao je da će svi ti radnici dobiti rješenja koja će im garantovati rad na neodređeno vrijeme. Izgleda da je poslodavac konačno shvatio da mora poštovati zakon i prava radnika”, kazao je Kadović.

Fabriku je posjetila i glavna inspektorka za rad Angelina Međedović kako bi provjerila tvrdnje radnika koji su se jutros okupili ispred upravne zgrade zahtijevajući nastavak rada.

“Guzeler je obećao da će poštovati sve zakone Crne Gore. Imamo informaciju da je zasad utvrđeno da je 46 radnika steklo pravo na ugovor na neodređeno. Vidjećemo dalje", kazao je Kadović.

Turska kompanija Toščelik preuzela je Željezaru u junu 2012. godine i prema ugovoru obavezala se da će za tri godine uložiti 35 miliona eura, povećati broj radnika na 550, a planirana je godišnja proizvodnja od 400.000 tona čelika sa prometom od 500 miliona eura.

“'Željezara je na aparatima. Otkad su Turci došli ovdje ništa nije urađeno. Ništa od obećanog nije ispunjeno. Peći u energani su u katastrofalnom stanju, Željezara takođe. Ovo su, mislim, posljednji dani Željezare'', kazao je Kadović

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, primio je direktora Toščelika Guraja Guzelera i člana borda direktora Erkuta Alkaja.

Kako stoji u saopštenju Ministarstva ekonomije čelni ljudi Toščelika ocijenili su da su tvrdnje o gašenju fabrike „tendenciozne“ tvrdeći da su do sada uložili oko 12 miliona eura, a u iduće tri godine planiraju da investiraju još blizu 24 miliona.

„Instalirani su novi strugovi za mašinsku obradu, čime su kapaciteti udvostručeni, a izgrađeni su i temelji za novu rotacionu peć i nabavljeni novi kranovi. Posljednje investicije su u vrijednosti od oko pola miliona eura. Sa rotacionom peći tehničko-tehnološki proces je u potpunosti unaprijeđen, velike su uštede energije, mogući zastoji su izbjegnuti i samim tim povećani kapaciteti Kovačnice sa 1.000 na 2.700 tona mašinske obrade i gotove robe“ naveli su iz Toščelika na sastanku sa ministrom Kavarićem.

Direktori Toščelika demantovali su i tvrdnje o minimalnoj proizvodnji.

„Mjesečna proizvodnja je na nivou cca 3.000 t kvalitetnih čelika. Sljedeće godine je planirana proizvodnja vrijednosti cca 50 miliona eura. Po završetku investicija planiraju da proizvode oko 240.000 t gotovih proizvoda i to visoko kvalitetnih čelika“, navodi se u saopštenju.

Ministar ekonomije se posebno interesovao za pitanje radnika u kompaniji. Prema informacijama dobijenim od direktora Guzelera, sada je zaposleno oko 330 radnika od čega 144 imaju ugovor na neodređeno, dok će se novim ulaganjima u osavremenjavanje Željezare, stvoriti se uslovi za zapošljavanje do 550 radnika, tvrde u kompaniji.

„Zaposleni redovno primaju plate, isplaćuju se svi porezi i doprinosi prema državi i podmiruju dobavljači i izvođači radova“, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministar Kavarić je istakao da sva pitanja treba rješavati u okviru institucija sistema i nadležnih organa, a da će Inspekcija rada donijeti sud o zapošljavanju radnika i daljem radu u kompaniji.

Galerija

Bonus video: