Radnici Vektre Jakić: Pričaju o porezima, a mi i dalje bez plate

Radnicima “Vektre Jakić” zarade nisu isplažene već osam mjeseci, mnogi su bili prinuđeni da posao traže na nekim od manjih brenti u Pljevljima
1558 pregleda 2 komentar(a)
Pogon “Vektre Jakić”, Foto: Goran Malidžan
Pogon “Vektre Jakić”, Foto: Goran Malidžan

Zaposleni u “Vektri Jakić” nalaze se u ozbiljnim egzistencijalnim problemima, jer im vlasnik kompanije Dragan Brković duguje zarade za osam mjeseci.

Radnici su “Vijestima” kazali da su posljednju primili junsku zaradu i da im od tada skoro svakodnevno stižu obećanja da će im biti izmirena dugovanja.

Za zarade zaposlenima za osam mjeseci Brković radnicima ukupno duguje skoro milion eura. U Brkovićevoj kompaniji radi oko 200 radnika, koji su na prinudnim odmorima od 12. decembra prošle godine, kada je u “Jakiću” prekinuta proizvodnja zbog nedostatka sirovine. Na posao dolaze zaposleni u upravi i desetak radnika pogona energane iz koje se zagrijavaju ključni pogoni. Radnici kažu da niko u državi i Opštini nije iskazao zabrinutost zbog položaja u kojem su se našli i da u posljednje vrijeme i jedni i drugi samo pričaju o poreskim dugovanjima drvoprerađivačke kompanije.

„Niko ni riječi da progovori o teškom položaju radnika koji ne primaju zarade. Svi se nalazimo u ozbiljnim egzistencijalnim problemima, jer ne primamo zarade. Mnogi od nas su kreditno zaduženi, školuju djecu, a pojedini radnici su i podstanari“, kazali su zaposleni koji su insistirali da im se ne pominje ime. Mnogi radnici su bili prinuđeni da posao traže na nekim od manjih brenti koje rade na području Opštine Pljevlja, kako bi prehranili svoje porodice. Dvadesetak radnika je podnijelo tužbu tražeći isplatu zaostalih dugovanja, ali im je krajem prošle godine Brković uručio rješenja o prestanku radnog odnosa, nakon što su odbili da povuku tužbe. Sagovornici “Vijesti” tvrde da je bez tih radnika nemoguće pokrenuti proizvodnju s obzirom da se radi o radnicima koji su jedini obučeni za rad na sofistiranoj opremi sa kojom raspolaže kompanija. Brković je sa dijelom radnika koji su na prinudnim odmorima potpisao ugovore prema kojima im od nove godine obračunava minimalnu zaradu u iznosu od 193 eura.

Član menadžmenta “Vektre Montenegro” Milić Popović nedavno je “Vijestima” kazao da trenutno u “Vektri Jakić” nijesu u mogućnosti da organizuju proizvodnju zbog veremenskih prilika.

“U ovom periodu imamo godišnje odmore i sistem pripremamo za proljeće kada je sezona ovih radova”.

Na pitanje kada će radnicima biti isplaćene zaostale zarade, Popović je kazao da intenzivno rade na tome.

“Svi moramo biti malo strplljivi zbog otvorenih problema koje imamo zbog naplate obaveza prema državi i drugim povjeriocima”, rekao je Popović.

Poreska uprava nedavno je sa “Vektrom Jakić” raskinula ugovor o reprogramu poreskog duga zbog nepoštovanja preuzetih obaveza.

Bonus video: