Radnici Željezare pristaju na smanjenje plata, ako im se ispune zahtjevi

„Ako možemo mi na svojoj grbači da podnesemo krizu svjetskog tržišta, kako kažu, valjda će se i oni udostojiti da potpišu pojedinačni Kolektivni ugovor. Od njihovog odgovora zavisiće dalji razvoj u fabrici“, poručio je Rabrenović
1820 pregleda 3 komentar(a)
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.09.2019. 19:10h

Radnici nikšićke Željezare Tosčelik pristali su, kako reče predsjednik Sindikata Željko Rabrenović, da „podnesu teret krize na tržištu čelika“ i da im uprava naredne četiri plate smanji deset odsto, ali samo ukoliko ispune njihove zahtjeve.

Traže da im naredne godine isplate to „oduzeto“ deset odsto, povećaju zaradu, kako im je prethodno izvršni direktor obećao, i potpišu pojedinačni Kolektivni ugovor.

To je odlučeno na sastanku Sindikata i radnika kojem su prisustvovali i predstavnici Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

„Ako možemo mi na svojoj grbači da podnesemo krizu svjetskog tržišta, kako kažu, valjda će se i oni udostojiti da potpišu pojedinačni Kolektivni ugovor. Od njihovog odgovora zavisiće dalji razvoj u fabrici“, poručio je Rabrenović.

Rabrenović
Rabrenović(Foto: Svetlana Mandić)

Na odgovor poslovodstva čekaće do početka naredne sedmice. Prema njegovim riječima „predlog poslovodstva da radnici idu kući i primaju 70 odsto je u međuvremenu 'ispario' navodno u prevodu i slabom razumijevanju“.

Radnik Kovačnice, Miodrag Krivokapić, podsjetio je da im je izvršni direktor nedavno obećao povećanje plate od naredne godine, a da su sada došli do toga da im se, i onako male zarade, smanjuju.

„Poražavajuće je da nam se niko ne obraća iz Vlade. Ipak je ovo naš grad, naša država, a niko da dođe da nam pomogne“, kazao je Krivokapić.

Krivokapić
Krivokapić(Foto: Svetlana Mandić)

Aleksa Marojević, predstavnik Unije, kazao je da je stanje u Željezari zabrinjavajuće godinama unazad i to sa aspekta bilansa poslovanja, zaštite na radu, malog broja radnika i niskih zarada.

„Očekivao sam da će se neko i od državnih organa zainteresovati jer se ovdje nešto veoma čudno dešava jer su takvi bilansi a mi ne vidimo preveliku brigu vlasnika kapitala da se preduzmu adekvatne mjere. Da su se te mjere preduzeli na vrijeme ne bi se došlo u ovakvu situaciju“, smatra Marojević.

Istakao je da su radnici svjesni teškog stanja u fabrici i prihvatili su dio tereta, ali je pitanje da li će to smanjenje od deset odsto biti dovoljno da se bilansi poprave.

„Moralo bi odgovorne u ministarstvima da zabrine šta se dešava u fabrici. Ovo je moj apel njima da se zabrinu za 400 porodica čija je egzistencija dovedena u pitanje. Plašim se da je ovo samo minoran potez koji neće dati nikakav rezultat i svi moramo da se zapitamo šta iza ovoga slijedi od strane vlasnika“, kazao je Marojević.

Marojević
Marojević(Foto: Svetlana Mandić)

Kako su iz uprave prethodno saopštili mjera privremenog smanjenje plata zaposlenih za deset odsto, od septembra do kraja decembra 2019, je zbog “trenutnih ekonomskih uslova i kolapsa nivoa cijena na ciljnim tržištima”.

“Tokom ovog perioda radnici će raditi po svom uobičajenom rasporedu, što znači u tri smjene i četiri brigade. Svaka informacija kojom se tvrdi da je kompanija odlučila da smanji raspored rada samo na jednu smjenu ili da prekine proizvodnju i pošalje zaposlene na plaćeno odsustvo sa 70 odsto osnovne zarade nije istinita”, saopštili su iz Tosčelika.

Prosječna radnička plata je oko 380-400 eura, a u Tosčeliku su zaposlena 302 radnika, od kojih je tridesetak ugovoraca.

Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine za 15,1 milion eura kupila turska korporacija Tosyali (Tosjali) grupa, u okviru koje posluje Tosčeliku.

Bonus video: