Radnicima Novita će isplatiti dugovanja, za otpremnine nema novca

Poslovodstvo Novita traži da radnici sami daju otkaz, potpišu sporazumni raskid ugovora i da se potom zaposle u Voli
118 pregleda 0 komentar(a)
Novito, Foto: Vesko Belojević
Novito, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.08.2012. 15:49h

Radnicima Novita će do 15. septembra biti isplaćena sva dugovanja koja kompanija ima prema njima, dok za isplatu otpremnina preduzeće nema novca, saopštila je predsjednik Sindikalne organizacije, Dijana Savurdić.Ona je kazala agenciji Mina-business da je danas dobila odgovor o njihovom položaju od poslovodstva Novita, koji, kako je ocijenila, nije povoljan za radnike. "Do 15. septembra bi trebalo da uplate sva dugovanja ka nama, pretpostavljam da su to tri plate i radni staž za godinu i po", rekla je Savurdić.Ona je saopštila da radnici traže da se proglase tehnološkim viškom i da im se isplate otpremnine ali, kako je dodala, danas su je obavjestili da za to nema novca."Kompanija Voli nam nudi ugovor na dva mjeseca i mi smo raspoloženi da tamo i pređemo, ali prije toga mora da nas ispoštuje naša firma jer smo svi sa rješenjima na neodređeno", objasnila je Savurdić.Prema njenim riječima, poslovodstvo Novita traži da radnici sami daju otkaz, potpišu sporazumni raskid ugovora i da se potom zaposle u Voli."Traže da prekinemo radni odnos i da se zaposlimo u drugu firmu, bez ikakvih obaveza prema nama na osnovu statusa koji sada imamo", rekla je Savurdić.Kako je kazala, ukoliko radnici potpišu sporazumni prekid ugovora prestaju obaveze Novita ka njima."Tražimo da oni ispoštuju radnike za status koji nas zakonski sleduje, a onda ćemo mi potpisati ugovor sa Volijem", rekla je Savurdić.Ona je najavila da će se sjutra u deset sati radnici okupiti ispred upravne zgrade Novita kada će saopštiti dalje korake. Kompanija Voli je krajem juna zvanično preuzela lanac marketa Novito. Oni su tada najavili i da će svakom od 160 radnika Novita, koji imaju zaključene ugovore o zaposlenju, biti pružena prilika da nastave sa radom u preuzetim objektima.

Juče bez dogovora

Rukovodstvo i radnici Novita juče nijesu uspjeli da se dogovore kako će biti raskinut radni odnos zaposlenih da bi prešli da rade u kompaniju Voli, koja preuzima Novito.

Predsjednica sindikalne organizacije Novita Dijana Savurdić kazala je "Vijestima" nakon sastanka da su poslovodstvu ostavili rok do danas da im odgovori da li će oni da pređu u Voli pod istim uslovima i sa statusom koji sad imaju ili će da ih proglase tehnološkim viškom i isplate im otpremnine.

"Ukoliko ne dobijemo odgovor u srijedu ćemo se okupiti ispred upravne zgrade i, sa predstavnicima Unije slobodnih sindikata, odlučiti šta ćemo dalje da radimo", kazala je ona.

Savurdić je istakla da su sastanku prisustvovali izvršna direktorica Ljiljana Bulajić i direktor firme Spa Montenegro centar Božidar Draganić kojeg ne poznaju, a koji se predstavio kao suvlasnik Mješovitog, koje je vlasnik Novita.

"Naš menadžment tvrdi da je dogovor sa Volijem dobar za radnike i da su oni ponudili da radimo po uslovima po kojima rade njihovi radnici, ali oni imaju ugovore na određeno i na neodređeno vrijeme. Shvatili smo da to znači da treba da nas preuzmu sa statusom koji sad imamo. Predložili smo i da se oni dogovore sa Volijem, a ne mi da pregovaramo jer je to njihova obaveza", rekla je ona i dodala da ako odluče da ih proglase tehnološkim viškom treba da im izmire sva dugovanja da bi nesmetano mogli da stupe u radni odnos sa Volijem.

Bonus video: