Radnicima "Vektre nord" neplanirano produžen odmor

U obavještenju, koje je 4. septembra potpisala izvršna direktorica Vesna Milošević piše i da će "isplata zaostalih zarada početi naredne sedmice". Sve to, a prije svega činjenica da poslodavac zaposlenima u firmi "Vektra nord" duguje već 30 zarada, bio je povod za okupljanje radnika ispred kapije fabrike
106 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2015. 15:25h

Zaposleni kolašinskom preduzeću za drvopreradu "Vektra nord", koje je dio poljuljane imperije Dragana Brkovića, nijesu mogli u fabriku. Umjesto da, nakon mjesec kolektivnog odmora, počnu da rade, kod stražara ih je na ulazu u fabrički krug dočekalo kratko obavješetenje o tome da se "odsustvo radnika produžava zbog nedostatka sirovina".

U obavještenju, koje je 4. septembra potpisala izvršna direktorica Vesna Milošević piše i da će "isplata zaostalih zarada početi naredne sedmice". Sve to, a prije svega činjenica da poslodavac zaposlenima u firmi "Vektra nord" duguje već 30 zarada, bio je povod za okupljanje radnika ispred kapije fabrike.

Oni su apelovali na Vladu i nadležna ministrstva da konačno povede računa o status 30 zaposlenih i alarmantnoj situaciji u tom drovopreađivačkom preduzeću.

"Prvo nas je Milošević poslala na 15 dana odmora, pa onda produžila za još toliko. Danas je trebalo da počenamo da radimo, a u fabriku nijesmo mogli. Komuniciramo samo s stražarom, koji nema više informacija od nas, pa ne znamo bar približno ni kada ćemo početi da radimo. Nemamo razloga da vjerujemo ni da će nam početi isplaćivati dužne zarade, jer je i do sada bilo mnogo takvih obećanja", kazali su okupljeni radnici.

Zaposleni tvrde da preduzeće niti ima perspektivu niti vlasnika i mendžement zanima da ta fabrika radi. Napominju i da je u u međuvremenu rasprodata građa koju su izrezali prije odlaska na odmore. Radnici se žale i na samovolju Milošević.

"Minulih mjeseci direktorka je samovoljno zbog raspitivanja kada će plate nekolicinu nas po nekoliko mjeseci udaljavala s posla. Jednom našem kolegi je dala otkaz, jer je imao konflikt s njom. Polsat je kući bez zarada i doprinosa. Obračun plata nikad nijesmo vidjeli, pa ne znamo ni kako to sada rade dok smo na prinudnom odmoru", kazali su predstavnici zaposlenih u "Vektra nord".

Prema njihovim riječima, tražili su i sastanak sa Brkovićem, ali im je Milošević prenijela da "on ne želi da ima posla s njima".

Milošević je "Vijestima" kazala da ne želi da odgovora na pitanja o stanju u preduzeću niti komentariše optužbe zaposlenih.

"Vektra nord" je osnovana, nakon što je Vektra Montenegro 2007. godine, kupila "Impregnaciju" nekadašnjeg kolašinskog privrednog giganta, a tada firmu u stečaju.

Inspekcija konstantovala niz prekršaja iz oblasti radnih odnosa

Inspekcija rada je tokom kontrole u preduzeću "Vektra Nord", početkom ove godine, utvrdila da je poslodavac zaposlenima u toj firmi duguje 23 zarade, kao i da im nije uplatio doprinose na obavezno socijalno osiguranje od jula 2010. godine.

"Zaposlenima u "Vektra Nord" nijesu isplaćene 23 zarade (riiječ je o zaradama za cijelu 2012. godinu, prvih osam mjeseci 2013. godine, kao i za septembar, oktobar i novembar 2014. godine). Poslodavac je isplatio neto zarade od avgusta 2013. godine".

Prilikom inspekcijskog pregleda konstantovano je još i niz prekršaja iz oblasti radnih odnosa.

"Privatizacija pod sumnjivim okolnostima"

Predstavici bivših radnika kolašinske "Impregnacije", prije nekoliko mjeseci "Vijestima" su kazali da imaju dokaze da je, kako kažu, privatizacija tog preduzeća izvedena pod vrlo sumnjivim okolnostima.

Oni tvrde tvrde da u Privrednom sudu ne potoje dokazi da je Brković iakada uplatio ni eura više od depozita za javno nedmetanje od oko 300.000 eura.

Prema kupoprodajnom ugovru, “Impregnacija” je Brkoviću prodata za oko 2,83 milona eura. U aneksu ugovra između stečajnog dužnika i "Vektre Montenegro" iz avgusta 2008. godine, piše da je kupoprodajna cijena umanjena za 1, 07 milona eura, u skladu sa zaključkom Vlade br 03-11018 od 28. decembra 2007.godine.

Galerija

Bonus video: