Radović i Fabris čekaju proljeće

Proljećno zasjedanje traje pet mjeseci, tako da nije izvjesno da će viceguverneri biti imenovani na prvoj sjednici u martu
73 pregleda 4 komentar(a)
Nikola Fabris, Foto: Arhiva Vijesti
Nikola Fabris, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.01.2017. 20:18h

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić krajem novembra je uputio parlamentu predloge za imenovanje dva viceguvernera, ali u vladajućoj koaliciji nije postojala politička volja da se krajem prošle godine oni izaberu, saznaju "Vijesti" nezvanično.

Žugić je za viceguvernere predložio Nikolu Fabrisa i Irenu Radović.

Iz Skupštine "Vijestima" nijesu precizno odgovorili zašto se predlozi Žugića nijesu našli na dnevnom redu decembarske sjednice.

"Navedeni predlozi naći će se na dnevnom redu sjednice Skupštine prvog redovnog zasjedanja u ovoj godini. Zasjedanje, saglasno članu 90 stav 3 Ustava Crne Gore počinje prvog radnog dana u martu", zvanično je odgovoreno iz parlamenta.

Redovno proljećno zasjedanje traje pet mjeseci, tako da nije izvjesno da će taj posao biti završen u martu.

Fabris je predložen ponovo za viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet, a Radović za kontrolu bankarskog sistema.

Fabris je redovne, magistarske i doktorske studije završio na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gdje je redovni profesor. U CBCG je od 2004. do 2013. godine bio glavni ekonomista, a od 2013. je viceguverner za finansijsku stabilnost. Zamjenik je guvernera Crne Gore u Međunarodnom monetarnom fondu i predsjednik Savjeta statističkog sistema Crne Gore.

Angažovan je na više od 70 makroekonomskih projekata za domaće i međunarodne institucije, a kao autor ili koautor objavio je 11 monografija i više od 90 stručnih radova iz oblasti monetarne ekonomije, finansijskog sistema...

Radović je redovne i doktorske studije završila na Ekonomskom fakultetu u Podgorici gdje je angažovana kao predavač na dva predmeta. Magistarske studije završila je u Velikoj Britaniji i Italiji. Od 2003. je radila u diplomatiji. Bila je ambasador Crne Gore u Francuskoj i Monaku.

Žugić je krajem septembra drugi put izabran za guvernera CBCG. Guverner je prvi put bio od 14. oktobra 2010. godine do kraja 2012. kada je izabran za ministra finansija u prethodnoj Vladi. On je na poziciji guvernera CBCG zamijenio Milojicu Dakića, kojem je istekao mandat.

Mandat je istekao i ostalim članovima Savjeta ( Srđa Božović, Milivoje Radović , Milorad Jovović i Asim Telaćević) CBCG 2. novembra, tako da parlament treba da izabere nove. Četiri člana Savjeta biraju se na predlog Skupštine.

Bonus video: