Radović: Kotoru je neophodna dugoročna strategija održivog turističkog razvoja

„Pred svim institucijama u Kotoru je zadatak da pametno, racionalno i dugoročno gledano osmisle strategiju koja neće samo doprinijeti ubiranju kratkoročne koristi, kako ne bismo govorili samo o većim procentima gostiju iz sezone u sezonu ili povećanju zarade grada“, rekla je Radović za Infobiro
2079 pregleda 3 komentar(a)
Radović, Foto: Screenshot/Infobiro Montenegro
Radović, Foto: Screenshot/Infobiro Montenegro

Kotoru je neophodna dugoročna strategija održivog turističkog razvoja, koja se neće bazirati samo na ubiranju kratkoročne koristi, već će stvoriti uslove da to bude grad po mjeri turista i građana, ocijenila je direktorica kotorske Turističke organizacije, Ana Nives Radović.

„Pred svim institucijama u Kotoru je zadatak da pametno, racionalno i dugoročno gledano osmisle strategiju koja neće samo doprinijeti ubiranju kratkoročne koristi, kako ne bismo govorili samo o većim procentima gostiju iz sezone u sezonu ili povećanju zarade grada“, rekla je Radović za Infobiro.

Ona je dodala da je neophodno kreirati dugoročnu strategiju da turizam u gradu bude održiv, kako Kotor ne bi postao destinacija koju će neko prije ili kasnije početi da izbjegava.

„Kotor je zaista pred velikim izazovom što se tiče kreiranja strategije, ne samo za razvoj turizma, već i generalno za razvoj i način života u gradu ubuduće“, kazala je Radović.

Ona je navela da trenutni pokazatelji posjete turista i izletnika dobro zvuče, ali da se postavlja pitanje da li infrastruktura i kapaciteti grada mogu da izdrže toliki broj posjetilaca.

Radović je saopštila da je zbog toga namjera Turističke organizacija da predloži strategiju kojom će dalje tražiti drugačiji način regulacije izletničkog turizma.

"Sada je Zakonom o turizmu izletnička taksa ograničena na maksimalni iznos od jednog eura, što bi trebalo preispitati s obzirom na broj izletnika i probleme koje izletnički turizam stvara gradu. Treba razmisliti o tome da li nam je samo taj jedan eura po gostu dovoljan i da li grad i dalje sa tim novcem može da pokriva sve“, rekla je Radović.

Ona je dodala da se radi o više od pola miliona ljudi koji procirkulišu gradom i potroše vrlo malo novca da bi se moglo kazati da je takav oblik turizma poželjan.

Radović je podsjetila da je Kotor okrenut tržištima sa visokoplatežnom moći, odnosno onima u kojima postoji već ustaljena kultura i navika putovanja i trošenja. Riječ je o turistima iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Francuske, skandinavskih i drugih zemalja zapadne Evrope.

"Plan Turističke organizacije i turističke privrede je da se koncentrišemo upravo na ta tržišta, a da smanjimo broj dolazaka gostiju od kojih grad prihoduje samo u vidu izletničke takse i izuzetno male potrošnje“, rekla je Radović.

Ona je saopštila da sve više građana pita zbog čega Kotor ima toliki broj turista.

„Sve zajedno stvara jednu veliku brojku i jedno veliko opterećenje za grad i gradsku infrastrukturu i utiče na sve veću zabrinutost građana, kojima ne samo da dugujemo odgovore, nego i bolji i prijatniji život. Grad mora biti ne samo po mjeri turista, već i po mjeri građana", poručila je Radović.

Ona je dodala da bi Kotor, čak i ako povećanje cijena ne doprinese rasterećenju grada, od taksi imao prihod koji bi se dalje mogao investirati u gradsku infrastrukturu, čime bi se poboljšao kvalitet života građana.

Radović smatra da pokazatelj primjetnog rasta broja gostiju koji posjećuju Kotor svake godine nije nužno glavni indikator boljitka po lokalnu zajednicu.

"Te brojke pokazuju da imamo razloga za zadovoljstvo, kako kada govorimo o gostima koji su ostvarili noćenja, tako i kada je riječ o izletnicima. Samo sredinom septembra smo, prema naplati boravišne takse, dostigli cijeli prošlogodišnji iznos, što znači da je za nama jedna uspješna sezona“, ocijenila je Radović.

Ona, međutim, smatra da ti podaci ukazuju na potrebu boljeg planiranja kako bi se utvrdilo kakva strategija razvoja grada i turizma treba Kotoru.

"Da li je zaista opravdano imati izletničku taksu od jednog eura, budući da se sa ovim brojem gostiju i tolikom taksom zapravo jako malo može učiniti na unapređenju infrastrukture grada“, zaključila je Radović.

Bonus video: