Radulović: Tržište ne može da izdrži još 2 eura ekološke takse

Opština Budva namjerava da kroz uvođenje takse za zaštitu životne sredine, koju bi plaćali turisti koji dolaze u metropolu turizma, obezbijedi oko 1,5 miliona eura
13 komentar(a)
Žarko Radulović, Foto: Vuk Lajović
Žarko Radulović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.10.2013. 08:56h

Crnogorsko turističko udruženje – CTU pozvalo je Opštinu Budva da preispita uvođenje ekološke takse za turiste, jer bi to, kako su ocijenili, dovelo u pitanje opstanak hotelske industrije.

“Riječ je o nepromišljenom i nepravičnom potezu“, ocijenili su u CTU.

Opština Budva namjerava da kroz uvođenje takse za zaštitu životne sredine, koju bi plaćali turisti koji dolaze u metropolu turizma, obezbijedi oko 1,5 miliona eura. To je jedan od tri načina obezbjeđivanja neophodnih šest miliona eura, koliko iznosi rata za 2014. za kredit koji je Opština podigla za gradnju postrojenja za tretman otpadnih voda.

Kredit od 58 miliona eura, koliko se Opština zadužila, prema računici opštinske komisije koja je osmislila model servisiranja kreditne linije, trebalo bi, osim od takse, da se namiri i kroz povećanje računa za utrošenu vodu i korišćenje kanalizacije, kao i kroz kapitalni dio budžeta, odnosno komunalije.

Prema prvim proračunima, taksa za hotelskog gosta iznosila bi dva eura, dok bi za one smještene u privatnim kućama, bila niža.

Opština planira da do kraja godine pusti u rad postrojenje izgrađeno u bečićkom naselju Vještice, čime će kompletna teritorija Bečića i Budve biti pokrivena.

“Na taj način bi i moja pokojna baba mogla da vodi ovaj grad. Ta mjera nije pravična, nije izbalansirana i nije dobro promišljena”, poručio je predsjednik CTU i suvlasnik lanca hotela “Montenegro stars“ Žarko Radulović.

Suvlasnik bečićkih elitnih hotela “Splendid“ i “Montenegro“ i budvanskog “Blue stara“ naveo je da bi njegovu kompaniju uvođenje ekološke takse koštalo 320 hiljada eura.

“Do te brojke dolazimo ako uzmemo u obzir podatak da ćemo do kraja ove godine imati 160 hiljada noćenja u našim hotelima i namjeru Opštine da taksu naplaćuje po dva eura. Nema toga ko ne bi mogao da vodi grad na ovakav način.

Pri tome, mi smo već za narednu sezonu formirali cijene aranžmana u našim hotelima i one su, kao takve, jedva prihvaćene na tržištu. Cijene su povećane za četiri odsto. Tržište ne prihvata da 'ispeglamo' inflaciju.

Onih dva odsto povećanja PDV-a, koji su bili udar na hranu i piće, nijesmo uračunali, već smo ih stavili u stavku troškova. Sada se odjednom pojavljuje ova taksa od dva eura. Siguran sam da će poskupiti i usluge 'Vodovoda i kanalizacije', pa ćemo zbog iste stvari plaćati po dva osnova”, rekao je Radulović.

Opština sa druge strane, dodao je on, ne radi ono za šta ih je narod izabrao, a to je da primjenjuje zakone i pravilnike.

“Svi znamo da naplaćuju zanemarljivi dio onoga što im zakon omogućava. Onda je najlakše sprovesti naplatu ovakvih taksi. Pitanje je koliko će turistička privreda u Budvi moći da izdrži. Jer, doći će dan kada ćemo i mi pokleknuti“, zaključio je Radulović.

Koliko ste zaradili od tezgi?

“Neka Opština objavi koliko novca je inkasirala u protekle tri–četiri godine od izdavanja tezgi u toku sezone, upravo onih koje na šetalištima prave haos. Neka objave i koliko je Komunalna policija naplatila kazni prodavcima, jer smo svi minulih ljeta bili svjedoci haosa u poslovanju tih privremenih objekata. Veliki broj njih je radio nelegalno.

Neka se tu okrenu i naplate taj dio koji im nedostaje“, kazao je Radulović.

Bonus video: