Radunović: Nastaviti mjere fiskalne konsolidacije kako bi se ušlo u zonu suficita budžeta

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je Radunović rekao da je saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom (SB) u sprovođenju fiskalne konsolidacije u Crnoj Gori značajna
508 pregleda 0 komentar(a)
Sa Samita u Bečićima, Foto: Vlada Crne Gore
Sa Samita u Bečićima, Foto: Vlada Crne Gore

Mjere fiskalne konsolidacije i rad na strukturnim reformama trebalo bi nastaviti, kako bi se naredne godine ušlo u zonu suficita budžeta i uspostavljanja opadajućeg trenda javnog duga, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

On je na panelu o stabilnosti javnih finansija i privrednom rastu, koji je organizovan u okviru Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona u Bečićima, kazao da je fokus ekonomskih reformi na borbi protiv sive ekonomije, što je zajednički problem država regiona.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je Radunović rekao da je saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom (SB) u sprovođenju fiskalne konsolidacije u Crnoj Gori značajna.

On je podsjetio i na značaj izvještaja i ocjena MMF i SB u kreiranju međunarodne investicione pozicije zemlje, odnosno pribavljanja potrebnih sredstava za uspješno upravljanje javnim dugom.

Na panelu ministara finansija je diskutovano i o izazovima zemalja regiona u slučaju usporavanja ekonomskog rasta u Evropi i mogućnostima stvaranja fiskalnih rezervi.

Mugoša: U projekat "Reforme poreske administracije" Vlada Crne Gore uložila je značajna sredstva

Kako je saopšteno iz Poreske uprave Crne Gore, Samit u Bečićima su organizovali Savez ekonomista Srbije sa nedjeljnikom NIN, pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva finansija, Centralne banke i Poreske uprave.

U saopštenju se navodi da je na Samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona, koji je organizovano nedjeljnik NIN u Bečićima, danas održan panel direktora poreskih uprava posvećen reformi poreske uprave i borbi protiv sive ekonomije.

Otvarajući panel direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša predstavio je aktivnosti do sada realizovane u okviru sveobuhvatne reforme Poreske uprave Crne Gore, koje obuhvataju osavremenjavanje poslovnih procesa, ulaganje u informacione tehnologije, veću autonomiju i reorganizaciju, sve u cilju uspostavljanja moderne poreske administracije koja može odgovoriti na zahtjeve tržišta i obezbijediti visok stepen naplate javnih prihoda.

"U projekat "Reforme poreske administracije" Vlada Crne Gore uložila je značajna sredstva, imajući u vidu značaj koji ova institucija ima u sistemu javnih finansija, te iznio očekivanja da će se navedeni projekat doprinijeti smanjenju administrativnog opterećenja i većem stepenu poštovanja poreskih porpisa, a samim tim i smanjenju poreskog jaza", naglasio je Mugoša.

Iz Poreske uprave je saopšteno i da su osim analize postignuća u reformama, rukovodioci poreskih uprava regiona tokom panela razmatrali pitanja izazova koje nameće ubrzani tehnološki razvoj, elektronskog prijavljivanja i plaćanja poreza, mogućnosti povećanja efikasnosti poreske administracije i uloge poreskih uprava u sistemu javnih finansija.

"Posebna pažnja posvećena je promjeni pristupa poreskih uprava regiona iz reaktivnog u proaktivni, koji karakteriše prioritetno podsticanje dobrovoljnog poštovanja propisa, edukacija, otvoren i transparentan pristup i edukacija prije preduzimanja mjera za sankcionisanje neregularnog poslovanja.

Naglašena je potreba još bliže regionalne saradnje, ne samo radi razmjene informacija i iskustava već i radi uspostavljanja jedinstvenog pristupa u suočavanju sa zajedničkim izazovima, kao što je borba protiv sive ekonomije i poreskih utaja", kazali su iz Poreske uprave.

Panelu direktora poreskih uprava prethodili su paneli guvernera i ministara finansija guvernera centralnih banaka, kao i panel posevećen inovacijama u digitalnim plaćanjima.

"Nedjeljnik NIN, uz institucionalno pokroviteljstvo Centralne banke (CBCG), Ministarstva finansija i Poreske uprave Crne Gore organizuje Samit već osmi put, a glavna tema ovogodišnjeg događaja je "Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima usporenog privrednog rasta u evrozoni".Samit tradicionalno okuplja rukovodioce institucija zaduženih za upravljanje javnim finansijama i pruža priliku da se razmijene iskustva i nađu rješenja za probleme s kojima se suočavaju sve zemlje regiona", zaključuje se u saopštenju Poreske uprave.

Bonus video: