Radunović: Do Nove godine moramo platiti 29,3 miliona eura

Ministar finansija je kazao da je mali prostor za postizanje dogovora
3971 pregleda 9 komentar(a)
Radunović na pres konferenciji Vlade, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Radunović na pres konferenciji Vlade, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 16.12.2019. 16:14h

Rizik od pada garancije za projekat otpadnih voda u Budvi postoji i mali je prostor da ćemo postići dogovor.

To je kazao ministar finansija Darko Radunović na sjednici odbora za ekonomiju, finansije i budžet koja je u toku.

"Novac u budžetu imamo i do Nove godine to moramo platiti" istakao je Radunović, dodajuci da je riječ o sumi od 29,3 miliona eura.

Na sjednici odbora se razmatra predlog zakona o budžetu za 2020. godinu.

Povezani članci

16. Decembar 2019.

EVN aktivira garancije od 60 miliona eura?

Predsjednik Senata državne revizorske institucije Milan Dabović upozorio je da će Vlada morati da radi rebalans budžeta u narednoj godini ako na kraju decembra ne bude imala gotovinu (depozite) u iznosu od 484 miliona eura koju planira da troši za servisiranje budžetskih obaveza u 2020. godini

"Velika tačka rizika koju smo uočili za servisiranje deficita i otplate duga je korišćenje novca od 484 miliona eura. Međutim, veliki je faktor rizika da li ćemo 31. decembra imati 484 miliona eura gotorovine iz koje ćemo moći finansirati budžet naredne godine. Ako bi se desilo da nemamo tu gotovinu na kraju godine onda postoji velika opasnost da moramo automatski ići u izmjenu zakona kojom će se podići gornja granica zaduženja i omogućiti prohodnost Vladi da se zaduži za dodatne iznose novca" kazao je Dabović

Ministar finansija Darko Radunović je odgovorio Daboviću da ne vidi da će u tom dijelu biti nekih problema.

Koncern EVN ne priznaje nalaz mješovite komisije koja je trebalo da utvrdi koliko je njemačka firma WTE, čiji je većinski vlasnik EVN uložila u taj projekat.

Poslanik SDP -a Raško Konjević pitao je Radunović zašto nijesu predložene izmjene zakona o PDV -u kako bi se ukinula niža poreska stopa od sedam odsto za luksuzne hotele, ali nije dobio odgovor.

"Ključno je pitanje kako će predloženi budžet uticati na životni standard građana. Realne plate i penzije će biti niže, a trebalo je voditi računa i o platama 3.100 policajaca koji su važni dio sistema i povećati i njimap late kao i prosveti i zdravstvu. Nijesam vidio izmjene i dopune zakona o PIO o kome su se socijalni partneri usaglasili u julu. Nema predloga, jer to znači dodatna izdvajanja iz budžeta." kazao je Konjević.

On je od Radunovića tražio da mu do rasprave u plenumu dostavi detaljnr informaicje o potrošnji novca sa budžetske stavke "transferi institucijama, pojedincima i NVO sektoru" koja je uvećana za 26 miliona u odnosu na ovu godinu. Konjević je ukazao da je to jedno od najvećih uvećanja, a da o detaljima se ništa ne zna.

On je kazao i da se ne vide rezultati politike optimizacija broja zaposlenih, te da je od početka rada ove Vlade u javnom sektoru uposleno oko 5.000 randika. Objasnio je da je do te računice došao na osnovu podataka da je od 2016. do danas potrošeno 50 miliona eura na zarade više od plana, a nije bilo povećanja zarada.

Boris Mugoša (SD) ukazao je na uvećanje izdataka za službena putovanja, ugovore o djelu, izdvajanja za odvojeni život..., dok je poslanik Branko Čavor(DPS) rekao da je budžet realan i održiv.

Sjednici je prisustvovao i bivši lider SNP -a Srđan Milić koji je od Radunovića tražio da mu dostavi, između ostalog, podatke o poreskom dug sa presjekom na 15. decembar ove godine ikoliko je država oštećenje za porese u akciji "Klap".

Bonus video: