RAE otkrila da su EPCG i CGES trošile više nego što je trebalo

Energetske kompanije značajno prekoračile dozvoljene troškove na osnovu kojih RAE određuje cijenu struje za potrošače
2 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2014. 19:25h

Elektroprivreda (EPCG) i Crnoogorski elektroprenosni sistem (CGES) treba da poboljšaju poslovni rezultat u narednom periodu tako što će “energično suzbiti ključne troškove” koje mogu da kontrolišu, među kojima su troškovi zarada i drugih ličnih primanja zaposlenih, kao i telefonskih, konsultantskih, revizorskih i drugih usluga.

To je istakla Regulatrona agencija za enegretika (RAE) u izvještaju o stanju u energetskom sektoru za 2013. godinu u koji „Vijesti“ imaju uvid.

EPCG je prošle godine ostvarila dobit od 25,1 milion eura, a CGES 2,64 miliona. Međutim dobit EPCG je upitna zbog duga od 45 miliona državi.

RAE je istakla da su ove dvije kompanije povećale troškove u odnosu na iznose koje im je regulator odobrio. Prema podacima sektor Distribucije ostvario je ukupne troškove od 66,9 miliona, dok je bilo dozvoljeno 48,8 miliona (prekoračenje od 37 odsto, dok je sektor Snabdijevanje imao 8,7 miliona troškova umjesto odobrenih 5,4 miliona.

Upravo na osnovu ovih troškova RAE određuje cijenu struje.

„Kod operatora distributivnog sistema, prenosnog sistema i javnog snabdjevača evidentno je značajno prekoračenje troškova na koje subjekti mogu uticati. To ukazuje na potrebu da se uspostavi kontrola nad tim troškovima jer ti subjekti obavljaju djelatnost koja predstavlja javnu uslugu“, ocijenila je RAE.

CGES je ostvario troškove od 19,4 miliona, dok mu je odbreno 14,7 miliona eura.

Ocjena regulatora je da elektroenergetski sektor u budućnosti može da poboljša efikasnost poslovanja, poveća sigurnost snabdijevanja potrošača i postiže u kontinuitetu pozitivne finansijske rezultate, što bi doprinijelo povoljnijem stanju sektora u cjelini.

RAE je istakla da će nastaviti da odobrava troškove u skladu sąa načelom odbravanja razumnih operativnih troškova koji će dovesti do utvrđivanja razumnih cijena u narednom periodu.

Poslovanje EPCG u prošloj godini obilježilo je ulaganje 34 miliona u sopstvenu infrastrukturu što je za oko pola miliona niže nego godinu ranije, povećanje raspložive energije za prodaju za 17 miliona više i smanjene potrebe za nabavkom iz uvoza za 49 miliona u odnosu na 2012. godinu.

Plan naplate EPCG ostvaren je u potpunosti i naplaćeno je 14,4 miliona više nego godinu ranije (povećanje od 7,8 odsto), a smanjeni su i gubici na distributivnoj mreži.

Plan naplate EPCG ostvaren je u potpunosti i naplaćeno je 14,4 miliona više nego godinu ranije

U izvještaju RAE se navodi da je crnogorski operator tržišta električne energije bio u plusu prošle godine 578,4 hiljade eura, dok je pljevaljski Rudnik uglja prihodovao 45,7 miliona što je za 9,25 odsto manje nego 2012. godine. Rudnik je poslovao pozitivno sa 1,1 milion eura. Termoelektrana je od prodaje uglja ostvarila 44,2 miliona eura, što je za 7,25 miliona manje u odnosu na plan.

Dobit imalo 30 trgovaca

Jugopetrol je prošle godine je prihodovao 182,9 miliona eura što je 7,56 odsto manje nego godinu ranije. Iako je bilo manje prihoda ta firma je povećala dobit za 2,3 miliona na 4,48 miliona.

„Jugopetrol je prošle godine ostvario ukupnu prodaju naftnih derivata od 256,36 metara kubnih što je dva odsto manje nego 2012. godine. Smanjenje je nastalo kod prodaje u komercijalnom i industrijskom sektoru, smanjenog uvoza i snabdijevanja jahti i brodova. Negativni ekonomski trendovi u ukupnom privrednom okruženju imali su veliki uticaj na obim prodaje, kao i činjenica da Jugopetrol više ne prodaje robu preko benzinskih stanica BIH i da više ne drži u zakup jahting servis u Marini Bar“, navela je RAE.

Od 63 firme koje posluju u oblasti nafte i gasa 42 su RAE dostavile izvještaje o poslovanju čija je analiza pokazala da je njih 30 ostvarilo pozitivan rezultat. Državni Montengrobonus imao je 714 hiljada eura dobiti.

Galerija

Bonus video: