Raičević sada glavni u Duvanskom kombinatu

Isplatu još jedne zaostale zarade bivša uprava sa izvršnim direktorom u ostavci Slavoljubom Vukašinovićem obećala je između 17. i 20. avgusta, ali je to sada neizvjesno
62 pregleda 2 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.08.2015. 19:05h

Stečajni upravnik Duvanskog kombinata Veselin Raičević od ponedjeljka će preuzeti puni nadzor i kontrolu nad tom kompanijom prema novim ovlašćenjima od Privrednog suda, saznaju “Vijesti”.

Duvanski je do sada bio u programiranom stečaju i njeme je upravljala uprava uz nadzor Raičevića. Sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić u drugoj polovini jula donio je odluku o pokretanju klasičnog stečaja zbog nepoštovanja Plana reorganizacije te kompanije. Ta odluka je u subotu prošle sedmice objavljena u Službenom listu.

Poslije jednomjesečnog radničkog bunta radnici DKP-a su, krajem jula, nastavili proizvodnju cigareta za inostrano tržište nakon čega ima je isplaćena jedna od tri zaostale zarade. Raičević bi trebalo da obezbijedi red i nastavak proizvodnje do prodaje Novog duvanskog kombinata. On sada treba da odluči koliko radnika će angažovati.

Menadžment DKP-a sa izvršnim direktorom u ostavci Slavoljubom Vukašinovićem isplatu druge zaostale zarade obećao je između 17. i 20. avgusta, ali je sada neizvjesno da li će se to desiti.

Predstavnici menadžmenta tokom proteklih desetak dana kršili su dogovor sa radnicima o visini zaliha gotovih proizvoda, koji bi bili garancija da im DKP neće ostati dužan. Tokom nekoliko dana, kako smatraju radnici, menadžment je prodao više zaliha nego što je bilo dogovoreno.

U međuvremenu, u DKP-u je formirana nova sindikalna organizacija i na njenom čelu se nalazi Snežana Vidaković.

Iz te nove radničke organizacije u osnivanju zasada ne žele da saopštavaju očekivanja o daljim aktivnostima i dešavanjima u DKP-u. Njihov glavni problem u predstojećem periodu biće što važeći Zakon o stečaju ne poznaje bilo kakve sindikalne aktivnosti i borbu za prava radnika proistekla iz odredbi Zakona o radu.

Udruženje za zaštitu prava malih akcionara Duvanskog kombinata uložilo je, nedavno, žalbu Apelacionom sudu na rješenje Privrednog suda od 23. jula kojim je u ovu kompaniju uveden klasični stečaj. O toj žalbi viša sudska instanca tek treba da odlučuje.

Bonus video: