Rajaner još ne odgovara

Vlada je na sjednici 22. marta usvojila predlog modela saradnje sa Rajanerom, koji je podrazumijevao saobraćaj u periodu od marta do oktobra tokom svake godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2012. 06:58h

Iako je Vlada Crne Gore u petak očekivala konačan stav irske niskotarifne aviokompanije Rajaner (RyanAir) na predlog ugovora o otvaranju letova prema Crnoj Gori, to se nije desilo.

“Vijestima” je iz Ministarstva turizma ranije saopšteno da je pitanje dana kada će uprava irske kompanije saopštiti da li im je prihvatljiv predlog ugovora koji je sačinjen na osnovu dugotrajnih pregovora sa crnogorskom Vladom.

Vlada je na sjednici 22. marta usvojila predlog modela saradnje sa Rajanerom, koji je podrazumijevao saobraćaj u periodu od marta do oktobra tokom svake godine, osim u ovoj godini, kada bi prve linije bile uspostavljene u junu.

Predlogom Vlade utvrđena je obaveza otvaranja najmanje tri avio-linije tokom prve godine, s tim da se tokom svake godine taj broj povećava, što znači naredne godine četiri, a 2014. i 2015. po šest.

Prema usvojenoj informaciji Vlade, Rajaner bi plaćao aerodromsku taksu od deset eura po putniku, dok bi ostatak od 19,33 eura dofinansirali Nacionalna turistička organizacija (NTO), lokalne turističke organizacije (TO) primorskih opština, prijestonice i glavnog grada i kompanija Aerodromi Crne Gore.

Minimalan promet odlazećih putnika na godišnjem nivou mora biti 20 hiljada u svakoj godini, sa progresom minimalnog prometa prevezenih putnika od 30 hiljada u drugoj i 50 hiljada u trećoj i četvrtoj godini. Zbog kasnog početka obavljanja saobraćaja u ovoj godini, minimalan promet je 18 hiljada putnika.

Prema informacijama “Vijesti”, Rajaner je tražio preciziranje raskidnih klauzula u slučaju da promet bude ispod očekivanog.

Bonus video: