Rajaner se premišlja da li da dođe u Crnu Goru

Uprava Rajanera je, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti”, bila izuzetno ljuta zbog medijske pažnje koju je izazvala odluka Vlade prošlog četvrtka
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 07:08h

Irska niskotarifna aviokompanija Rajaner danas će odlučiti da li će sa Vladom Crne Gore potpisati ugovor, na osnovu kojeg će od juna ove godine otvoriti prve low-cost avionske linije iz Crne Gore prema inostranstvu, saznaju „Vijesti”.

Uprava Rajanera je, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti”, bila izuzetno ljuta zbog medijske pažnje koju je izazvala odluka Vlade prošlog četvrtka da usvoji predlog ugovora i za sada nije sigurno da li će ugovor u konačnom biti zaključen. Uprava Rajanera, inače akcionarskog društva, trebalo je da ranije odluči o poslu sa crnogorskom Vladom, ali su je novinski natpisi motivisali da traže dodatne konsultacije i garancije da će dogovoreno biti ispoštovano.

Iz Ministarstva turizma nijesu mogli da preciziraju o kakvom je konkretno dogovoru riječ, jer čekaju konačnu odluku uprave Rajanera. Ono što se zna, jeste obaveza Rajanera da održava avionske linije u periodu od osam mjeseci (mart - oktobar), tokom svake godine, osim u 2012. godini kada bi se saobraćaj odvijao u periodu od juna do oktobra.

"Takođe, predlozima ugovora utvrđena je obaveza otvaranja najmanje tri avio linije tokom 2012, s tim da se tokom svake od narednih godina broj avio linija povećava (2013 – četiri; 2014 i 2015 – šest), a srazmjerno tome i minimalni-zagarantovani promet putnika", saopšteno je „Vijestima“ iz Ministarstva turizma.

O taksama se još ne zna ništa

Još su nepoznati detalji dogovora o aerodromskoj taksi, a znajući stav preduzeća Aerodromi Crne Gore o tome, nije ni čudo što su pregovori trajali više godina. Osnovni uslov za low-cost avioprevoznike zapravo je maksimalno snižavanje aerodromskih troškova, a podgorički aerodrom od prevoznika naplaćuje tu naknadu u iznosu od 16 eura po putniku.

Low-cost kompanije, prema informacijama „Vijesti“ na pojedinim hrvatskim aerodromima su oslobođeni plaćanja bilo kakve takse

Low-cost kompanije, prema informacijama „Vijesti“ na pojedinim hrvatskim aerodromima su oslobođeni plaćanja bilo kakve takse, jer je tamošnja Vlada odlučila da na taj način stimuliše vlastiti turizam i podstakne što veći broj turista iz zapadne Evrope da dođe na hrvatsku obalu.

Vlada je, kako je saopšteno iz Ministarstva, tokom pregovora sa Rajanerom tražila da se saobraćaj u što većem obimu odvija u periodima pred i post sezone, „imajući u vidu potrebu da se na taj način u velikoj mjeri doprinese većem turističkom prometu u tom perodu”.

"Sa druge strane, niskotarifne aviokompanije pokušavajući da smanje svoj rizik poslovanja, posebno u novim destinacijama, tokom prvih godina poslovanja, insistiraju na kraćem godišnjem priodu odvijanja saobraćaja i to samo u period kada postoji velika frekvencija putnika, što se u slučaju Crne Gore odnosilo na perod nekoliko ljetnjih mjeseci", saopšteno je iz Ministarstva.

Irski pregovarački tim insitirao na jasnim i preciznim raskidnim klauzulama

Dodaje se da je irski pregovarački tim insitirao na jasnim i preciznim raskidnim klauzulama u slučaju da se ne obezbijedi ugovoreni broj avio linija i u slučajevima da se ne obezbijedi poštovanje godišnjeg perioda obavljanja saobraćaja.

"Smatramo da predloženi modeli ugovora u potpunosti obezbjeđuju kvalitetan prostor za poboljšnje turitičkog prometa i povezivanje sa nekoliko značajnih turističkih tržišta", naveli su iz Ministarstva turizma.

Pozicija Montenegro erlajnsa

Na pitanje da li je tokom pregovora sa Rajanerom, Vlada vodila računa o interesima Montenegro erlajnsa kao nacionalnog avioprevoznika, iz Ministarstva su odgovorili da jesu, ali da to nije bilo presudno.

"Veoma je značajna činjenica da sve niskotarifne aviokompanije uglavnom letove obavljaju iz destinacija u kojima imaju svoje baze. Prilikom definisanja mogućih destinacja sa kojih bi se mogao uspostaviti saobraćaj prema Crnoj Gori, prevashodno smo se vodili interesima turističke privrede kako bi definisali destinacije koje mogu obezbijediti značajniji turistički promet.

Sa druge strane, tokom procesa pregovora sagledavani su i pojedini segmenti uticaja na poslovanje nacionalne avio kompanije, ali oni nijesu bili presudni.

U tom pravcu govore i podaci da na ugovorenoj listi potencijalnih destinacije postoje određene linije koje se ‘’poklapaju’’ sa linijama koje Montenegro erlajns, kao redovni prevoznik, održava, na primjer London", saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: