Rakčević kupio zemljište u Lučicama

Prostornim planom navedeno zemljište je predviđeno za izgradnju turističkih kompleksa. Imajući u vidu da još detaljna planska dokumentacija za to područje nije donesena, mi smo sa našim partnerima iz inostranstva, sa kojima sarađujemo na hotelu Vila Oliva procijenili da treba da čekamo izradu te dokumentacije”, kazao je Rakčević
514 pregleda 7 komentar(a)
Lučice, Foto: Vuk Lajović
Lučice, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.06.2018. 16:18h

Petrovačko hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vile Oliva, privrednika Žarka Rakčevića kupilo je, na javnom nadmetanju, za 1.181.500 eura atraktivni zemljišni kompleks od 9.200 kvadrata u uvali Lučice.

Javni izvršitelj organizovao je ročište za prodaju nepokretnosti na zahtjev Hipo Alpe Adria Divelopmenta, nakon što Adriatic investments nije vratio kredit koji je uzeo prije deceniju. Na zemljište je upisana hipoteka banke na ime kredita od pet miliona eura. Tim kompleksom je nekada gazdovala firma Adriatic investments, koju povezuju sa Oliverom Ilinčić, nekadašnjom savjetnicom Svetozara Marovića. Usmena javna prodaja je organizovana u ponedjeljak, a početna cijena koju je javni izvršitelj iznio bila je 1,2 miliona eura. Petrovačka hotelska kompanija je dala ponudu od 1,18 miliona, koja je prihvaćena.

Izvršni direktor Vile Oliva Petar Rakčević potvrdio je za “Vijesti” da su kupili zemljište u uvali Lučice u cilju širenja turističke ponude kompanije.

“Prostornim planom navedeno zemljište je predviđeno za izgradnju turističkih kompleksa. Imajući u vidu da još detaljna planska dokumentacija za to područje nije donesena, mi smo sa našim partnerima iz inostranstva, sa kojima sarađujemo na hotelu Vila Oliva procijenili da treba da čekamo izradu te dokumentacije”, kazao je Rakčević.

Vile Oliva su hotel koji je poslovao u okviru HTP Budvanska rivijera, a kupila ga je na tenderu 2006. godine kompanije HTP Vile Oliva doo, čiji je vlasnik Rakčevićeva firma Montemlin Šajo iz Danilovgrada.

Izvršnog dužnika, firmu Adritic investments na nadmetanju za zemlju u Lučicama je zastupala beogradska advokatska kancelarija Ilinčić.

Prodaji je jedino prisustvovao predstavnik Opštine, ali nije bilo predstavnika države, ni Poreske uprave, iako firma duguje 287 hiljada eura na ime poreza.

Država je u martu blokirala imovinu Adritic investments zbog poreskog duga koji je dostigao 287.496 hiljada eura.

Adriatic investments je, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, osnovala firma sa Sejšela, Standard consulting corporation, a našla se pod lupom Specijalnog tužilaštva u okviru istrage protiv budvanske kriminalne grupe.

Viši sud je prije dvije godine na zahtjev tužilaštva donio privremenu mjeru, kojom je blokirana imovina četiri kompanije koje su povezivane sa Ilinčić i Marovićem. Tada je blokirana, osim imovine Adritic investmentsa, i susjedna parcela u Lučicama firme Property investments, kao i zemlja u Budvi firme Good location properties, te kompanije Fifth avenue, koja gazduje zemljom na Bečićkoj plaži. Viši sud je prije mjesec ukinuo privremenu mjeru jer Tužilaštvo nije pokrenulo istragu protiv Ilinčić.

Tada je zemlja sve četiri firme, oko 50 hiljada kvadrata, deblokirana, što je i omogućilo sada banci da pokrene naplatu prodajom zemlje u Lučicama. Osim državi Adritic investments duguje za porez i Opštini Budva koja je početkom juna upisala novu hipoteku na iznos od 29 hiljada eura. Predstavnik Opštine nije se protivio prodaji.

Bonus video: