Rakčević očekuje da reaguje KHOV

Radović nije došao jer, kako kaže, neće da nesaglasni akcionari unovče akcije o trošku fonda
54 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Boris Pejović
Žarko Rakčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.05.2017. 07:10h

Skupština akcionara Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Trend, na kojoj je trebalo da se raspravlja o prodaji i mogućoj dokapitalizaciji Trend Korala, nije juče održana zbog nedostatka kvoruma od 50 i više upisanih vlasnika.

Na Skupštini akcionara trebalo je da se raspravlja i o raskidu ugovora o kreditnom aranžmanu fonda. Skupština će biti ponovljena u zakonskom roku od 30 dana.

Na Skupštinu su, pored predstavnika društva koje upravlja fondom Baterflaj fajnens i članova Nadzornog odbora došla tri predstavnika Šajo grupe i suvlasnik Žarko Rakčević koji kontrolišu oko 20 odsto akcija, predstavnici Otvorenog investicionog fonda Trend, kao i nekoliko brokera i fizičkih lica-akcionara ZIF Trend, odnosno bili su prisutni predstavnici samo 27,67 odsto akcija fonda.

Nijesu došli predstavnici pojedinačno najvećih vlasnika koje predvodi biznismen Blagota Radović, koji na zbirnom kastodi računu Erste banke imaju oko 42 odsto akcija ZIF Trenda.

Radović je juče “Vijestima” kazao da nijesu došli jer su prethodnih dana na Montenegroberzi akcije nerealno porasle i da je postojala bojazan da neko kao nesaglasan akcionar traži isplatu svog uloga po tim astronomskim cijenama.

“Ako neko misli da može prodati akcije, neka ih iznese na berzu, a ne kao nesaglasan akcionar da pokuša da ih unovči o trošku fonda. Za mene je samo tržište prava mjera vrijednosti”, istakao je Radović.

Akcije ZIF Trenda u ponedjeljak su skočile na rekordni nivo od 11,09 centi. Nakon najava o mogućem neodržavanju Skupštine akcionara juče su pale 8,93 odsto i zadržale se na prosječnom nivou od 10,10 centi, što je dvostruko više u odnosu na polovinu februara kada je Rakčević počeo da ih kupuje na berzi.

Rakčević je juče novinarima kazao da je rast vrijednosti akcija u korist manjinskih akcionara, a da je vrijednost akcija tokom dva i po mjeseca porasla duplo.

“Vrijednost fonda sa potpuno nerealne vrijednosti od 9,5 miliona porasla je na više od 19 miliona eura. Očigledno je da je fond bio značajno potcijenjen”, istakao je Rakčević.

On se nada da će Komisija za hartije od vrijednosti preduzeti mjere kako bi se usaglasilo poslovanje fonda i otklonila dva prekršaja.

“Dobili smo odgovore i mišljenje KHOV da ZIF nije imao pravo da se zadužuje i da zbog povezanih lica-PLC Morača kao kćerka kompanija fonda, nije imao pravo da stiče akcije fonda”, zaključio je Rakčević.

Šta se dalje može dešavati, rješenje krize do jula

Bonus video: