Rakočević: Amandmanima zaštitili privredu i njenu konkurentnost

Poslanik Demokratske partije socijalista je kazao da su predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama još jedan akt u setu zakonskih mjera koji imaju za cilj konsolidovanje javnih finansija i stabilnost državne kase
50 pregleda 3 komentar(a)
Nikola Rakočević, Foto: Demokratska partija socijalista
Nikola Rakočević, Foto: Demokratska partija socijalista
Ažurirano: 27.07.2017. 13:28h

Amandmani na predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama, koje su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Rakočević i Miloš Nikolić, omogućiće dalji oporavak državne kase i zaštititi privredu i njenu konkurentnost, ocijenio je poslanik te partije, Nikola Rakočević.

On je danas, na konferenciji za novinare u Skupštini, kazao da su poslanici DPS-a amandmanima djelovali na predložene izmjene zakona u cilju očuvanja interesa građana i fiskalne stabilnosti.

On je rekao da je zajedno sa Nikolićem amandmanski djelovao u cilju stvaranja olakšica za privredu u odnosu na Vladin predloženi tekst zakona.

Rakočević je, kako se navodi u saopštenju DPS-a, saopštio da su predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama još jedan akt u setu zakonskih mjera koji imaju za cilj konsolidovanje javnih finansija i stabilnost državne kase.

„U potpunosti smo svjesni da zakoni kojima se 'steže kaiš' nijesu popularni, ali smo, za razliku od opozicije koja je sa plaža i iz rashlađenih kafića kritikovala Vladu i Skupštinu, uspjeli da dođemo do kompromisnog rješenja koje će omogućiti dalji oporavak državne kase, ali će istovremeno zaštititi privredu i održati konkurentnost njenih subjekata“, naveo je Rakočević.

Amandmanima se, između ostalog, predlaže da se isključi obaveza osoba koje obavljaju djelatnost trgovine na veliko i/ili malo duvanskim proizvodima, da obavljaju njihov popis na dan povećanja visine akcize.

„Razlog je što kod prometa duvanskih proizvoda trgovci na veliko i malo nijesu u mogućnosti da slobodno formiraju prodajne cijene duvanskih proizvoda“, objasnio je Rakočević.

Poslanici DPS-a su amandmanskim djelovanjem omogućili prevoznicima u drumskom saobraćaju sedam odsto umjesto predloženih pet odsto povraćaja dijela plaćene akcize na kupljeno gorivo.

„Na taj način se omogućava iznos sličan onom iz važećeg zakona, što će pozitivno uticati na njihovo poslovanje i zadržavanje konkurentnosti u transportnoj privredi“, tvrdi Rakočević.

On je naveo da konsolidovanje javnih finansija zahtijeva nepopularna rješenja.

„Obaveza poslanika je da amandmanima pokušaju da ublaže efekte koje ta rješenja imaju na građane. Nažalost, poslanici opozicije za građane ne mare, već nakon što preuzmu mjesečnu platu iz Skupštine napuštaju zgradu, ne mareći ni za zakonska rješenja, niti za napredak građana“, rekao je Rakočević.

Rakočević i Nikolić su amandmanski djelovali sa ukupno osam amandmana koje je Vlada, nakon rasprave na Odboru za ekonomiju i budžet, prihvatila.

Bonus video: