Raković: Ukoliko Viši sud ne donese konačnu odluku za mjesec, organizovaćemo protest

„Nećemo da odstupimo od svoje pravde i prava, nego ćemo da je dovedemo do kraja“, poručio je Raković na protestu ispred zgrade Vlade
127 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Raković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nikola Raković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.09.2018. 11:29h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) organizovaće proteste ispred Višeg suda, ukoliko ta institucija u roku od mjesec ne donese konačnu odluku u vezi sa njihovim otpremninama.

Predstavnik penzionisanih radnika, Nikola Raković, kazao je da su se oni, nakon mjesec prekida, ponovo okupili ispred zgrade Vlade i da će se okupljati sve do realizacije Zakona o izmirivanju obaveza prema radnicima KAP-a.

„Nećemo da odstupimo od svoje pravde i prava, nego ćemo da je dovedemo do kraja“, poručio je Raković na protestu ispred zgrade Vlade.

On je podsjetio da je pred Višim sudom u toku postupak, po žalbi Vlade, u vezi sa dvije pozitivne presude Osnovnog.

Raković je dodao da su njihovi advokati uputili dvije urgencije Višem sudu za brže rješavanje i donošenje odluke u vezi sa otpremninama bivših radnika KAP-a.

On je naveo da Viši sud, nakon dvije godine, nije razmatrao predlog.

„Vidjećemo šta će zbor da odluči. Ukoliko Viši sud ne donese konačnu odluku za mjesec, organizovaćemo protest ispred tog suda“, rekao je Raković.

Bivši radnici, kako je dodao, čekaju i odluku Ustavnog suda u vezi sa stambenim novcem, u iznosu od 4,2 miliona eura, koji je potrošen nenamjenski.

„To je 4,2 miliona eura stambenog novca, namijenjenog za stambenu gradnju, a koji je nenamjenski potrošen za vrijeme dok su KAP-om upravljali Rusi i uz blagoslov Sindikata“, kazao je Raković.

On je rekao da i tu presudu bivši radnici čekaju dvije godine i da je napravljena urgencija da sud po tom pitanju donese odluku.

Raković je saopštio da je od suda tražio da objasni na osnovu čega je Zakon o izmirivanju obaveza prema radnicima KAP-a proglašen diskriminatorskim.

„Neka Ustavni sud argumentuje i dokumentuje razloge činjenicama, jer su naveli da je to iz socijalnog programa. Neka kažu koji je to socijalni program, kada je donešen i koji je njegov djelovodni broj“, rekao je Raković.

On je dodao da među bivšim radnicima KAP-a ima mnogo onih koji nijesu riješili stambeno pitanje, niti im je isplaćena otpremnina.

"Preko našeg primjera se može, na nivou Crne Gore, vidjeti pljačka radničke klase. Mi to nećemo dozvoliti“, poručio je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 414, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu 5,45 miliona EUR otpremnina.

Radnici KAP-a su donošenjem Zakona o izmirenju njihovih obaveza ostvarili pravo na penziju, a penzionisani su 2013. godine. Ustavni sud je krajem marta oborio taj Zakon.

Bonus video: