Rašid za Košljun traži osam miliona više od komšije Đukanovića

Rašidova firma se zvanično u januaru prošle godine uknjižila kao vlasnik zemlje, iako je kupoprodajni ugovor zaključila prije deceniju
76 pregleda 7 komentar(a)
Košljun, Foto: Vuk Lajović
Košljun, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.06.2018. 05:23h

Podgorička kompanija Montene mena investments palestinskog biznismena Muhameda Rašida prodaje atraktivni zemljišni kompleks od 50.000 kvadrata na brdu Košljun u Budvu za 22 miliona eura.

“Urbanizovano građevinsko zemljište površine je 50.214 kvadrata, i cijene 22 miliona eura. Na zemljištu je predviđena gradnja 38.000 kvadrata vila, apartmana i hotela“, piše u oglasu objavljenom na sajtu za prodaju nekretnina.

Uprkos velikim planovima, to bi moglo da znači da Palestinac ne namjerava da ulaže novac u Crnoj Gori.

Riječ je o zemlji koja se praktično graniči sa kompleksom od 20.000 kvadrata koji je u vlasništvu firme Global Montenegro predsjednika Mila Đukanovića. I ta parcela je na prodaju, a Đukanović za nju traži 14 miliona eura, o čemu su “Vijesti” pisale prije nekoliko dana.

Rašidova firma se zvanično u januru prošle godine uknjižila kao vlasnik zemlje, iako je kupoprodajni ugovor, vrijedan 20 miliona eura, zaključila prije deceniju sa dotadašnjim vlasnikom Rajkom Medenicom. Nekadašnji ekonomski savjetnik palestinskog državnika Jasera Arafata 2007. godine, preko svoje firme Peeonir investment, koja je kasnije preimenovana u Monte mena investments, zaključio ugovor o kupovini 80.916 kvadrata u Potkošljunu, naspram Zavale. Prema ugovoru, zemlju je trebalo da plati 28.320.600 eura. Rašid je, međutim, platio je nešto više od 20 miliona, što, kako se navodi u ugovoru o poravnanju, odgovara parceli od 52.916 kvadrata.

Rašidova firma 2011. zaljučila je aneks ugovora kojim se konstatuje da je isplaćena suma za kupovinu pet hektara. Kako aneks nije potpisan u odgovorajućoj formi, to je učinjeno kod notara tek 2015.

U međuvremenu, zbog izgradnje četvrte trake preko Zavale, Opština je eksproprisala 2.700 kvadrata zemlje, zbog čega je bilo potrebno zaključiti novi ugovor, što je dodatno prolongiralo knjiženje Monte Mene investments.

Tek zaključenjem ugovora o poravnanju, u kojem je definisan i način plaćanja poreza na nepokretnost i ostalih tehničkih detalja, Rašid uspijeva poslije pune decenije da se uknjiži na preostalih 50.214 kvadrata.

Plac u Potkošljunu jedina je Rašidova investicija koja mu je ostala u vlasništvu.

Dok je u Crnoj Gori slovio za primamljivog investitora, za Rašidom je bila raspisana međunarodna potjernica. Prema pisanju agencije Asošijated pres, palestinski antikorupcijski sud je polovinom 2012. godine osudio Rašida na 15 godina zatvora, optužujući ga za za pronevjeru 33,5 miliona dolara iz palestinskog investicionog fonda.

Rađenović zaradio milione na preprodaji

Rašid je 2007. odlučio da investira pa je, nakon trgovine zemljišnog kompleksa u podnožju Košljuna, za 42 miliona eura kupio 66.000 kvadrata zemlje - nekadašnju vojnu bazu na Skočiđevojci, nadomak Reževića. Iako je na zemljišnom kompleksu na pjeni od mora bila najavljivana izgradnja novog grada, od toga se praktično ništa nije dogodilo. Zbog nevraćenog kredita od 5,28 miliona eura, Hipo Alpe Adria development prodala je Skođiđevojku za 7,2 miliona eura austrijskoj Meinl banci AG.

Neslavno se završila još jedna Rašidova trgovina. Riječ je o kupovini 27.000 kvadata zemlje koju je kupio od Budvanina Vida Rađenovića. Rađenović je 2007. prethodno na tenderu od Opštine kupio zemljišni kompleks sa milion i po eura, zahvaljujući kreditu “Prve banke”, za koji mu je garantovala Opština. Istu zemlju prodao je Rašidu nekoliko mjeseci kasnije za 11,1 milion.

Navodno je Rašid dao nekoliko miliona eura kapare, ali ne i ostatak novca, tako da se njegova firma nikada nije uknjižila na zemlju. Zemljišni kompleks je Prva banka preuzela na sebe, zbog nevraćenog kredita Rađenovićeve firme, ostavljajući mu samo oko 3.000 kvadrata. Kupovina te zemlje procesuirana je kao jedna od malverzacija pred Specijalnim tužilaštvom, kao afera Košljun.

Bonus video: