Rast BDP-a 2018. 2,8, a ne 3 odsto

Prognoza SB-a se razlikuje od prognoze Vlade, koja je procijenila da će ekonomija u ovoj godini rasti po stopi od tri odsto
87 pregleda 0 komentar(a)
Svjetska banka, Foto: Pingnews
Svjetska banka, Foto: Pingnews
Ažurirano: 11.01.2018. 20:09h

Svjetska banka (SB) snizila je stopu rasta crnogorske ekonomije u 2018. godini na 2,8 odsto, što je 0,2 procentna poena manje nego u prognozi iz juna prošle godine, kada je procjena bila tri odsto.

Najnoviji podaci o procjeni rasta crnogorske ekonomije nalaze se u izvještaju “Globalni ekonomski izgledi iz januara 2018. godine” koji je objavila ta međunarodna finansijska institucija.

Prognoza SB se razlikuje od prognoze Vlade Crne Gore koja je procijenila da će ekonomija u ovoj godini rasti po stopi od tri odsto.

SB je u izvještaju dao i prognozu rasta crnogorske ekonomije za naredne dvije godine, prema kojoj će rast biti 2,5 odsto u 2019. godini i 2,1 odsto u 2020. godini, što je takođe niže od Vladine projekcije.

Vlada u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period od ove do 2020. godine, prema osnovnom scenariju, je prognozirala rast od 2,7 odsto naredne godine, a 2020. od 2,6 odsto.

Prema prognozama SB od svih šest zemalja Zapadnog Balkana, Crna Gora će sa 2,8 odsto imati najmanji rast BDP-a. Rast u Srbiji ove godine biće tri odsto, u BiH i Makedoniji 3,2 odsto, na Kosovu 4,8 odsto i u Albaniji 3,6 odsto.

SB je sredinom novembra prošle godine objasnio da u Crnoj Gori u narednom periodu očekuje malo usporavanje, prvenstveno zbog mjera fiskalne konsolidacije koje će dijelom imati uticaja na rast, ali će investicije i dalje biti snažne. Objašnjeno je da Crna Gora treba da nastavi fiskalnu konsolidaciju, ojača poreske prihode i racionalizuje poreske olakšice, razmotri penzionu politiku, sagleda reformu javne administracije i racionalizuje broj zaposlenih...

U najnovijem izvještaju SB prognozira rast svjetske ekonomije od 3,1 procenat u 2018, ukoliko se nastavi oporavak investicija, proizvodnje i trgovine, te ako zemlje u razvoju koje su izvozno orijentisane nastave imati koristi od povoljnih cijena roba. Međutim, to se u velikoj mjeri smatra kratkoročnim poboljšanjem. U dugoročnijem periodu, smanjenje potencijalnog rasta ( koji mjeri koliko brzo se ekonomija može uvećati kada su radna snaga i kapital u punom kapacitetu ) nameće rizik za ostvareno povećanje životnog standarda i smanjenje siromaštva širom svijeta.

U razvijenim ekonomijama se u 2018. očekuje nešto manji rast od 2,2 procenta, kao posljedica postepenog ukidanja politike prilagođavanja koje su centralne banke uvele nakon krize i usljed manjeg priliva investicija.

“Oporavak globalnog rasta na širokim osnovama je ohrabrujući, ali ovo nije vrijeme za opuštanje. Ovo je prilika za ulaganje u ljudski i fizički kapital. Ako bi se kreatori politike širom svijeta fokusirali na ove ključne investicije, mogli bi povećati produktivnost u svojim zemljama, povećati uključenost radne snage u tržište rada i približiti se ciljevima iskorjenjivanja ekstremnog siromaštva i jačanja zajedničkog prosperiteta” ocijeniuo je predsjednik grupacije SB Jim Yong Kim.

Bonus video: