Raste broj blokiranih preduzeća, Zavala i dalje najveći dužnik

Vektra Montenegro nije više na spisku blokiranih preduzeća s obzirom na to da je u toj firmi proglašen stečaj
60 pregleda 2 komentar(a)
Zavala, Foto: Vuk Lajović
Zavala, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.04.2013. 12:37h

Na novom spisku preduzeća sa blokiranim računima, koji je objavila Centralna banka Crne Gore (CBCG) nalazi se 45 kompanija više nego na prošlom, a najveće dužnike i dalje predvodi Zavala invest.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa dopunama Zakona o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 2.453 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata Poreske uprave (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 192 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Najzaduženija kompanija na aprilskom, desetom spisku blokiranih preduzeća je Zavala invest sa dugom od oko 34,47 miliona eura, koji je blago povećan u odnosu na mart.

Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića, koja je uz Zavalu bila najzaduženija kompanija sa dugom od oko 24 miliona, nije više na spisku blokiranih preduzeća s obzirom na to da je u toj firmi proglašen stečaj, zbog čega su računi kompanije izbrisani, a sve obaveze prebačene na poseban račun.

Najduže je u blokadi Preduzeće za izgradnju Podgorice, 13 godina i pet mjeseci. Preko 13 godina su u blokadi i Smibeex, Poljokomerc i Turist

CBCG ima obavezu da na svom sajtu, prvog radnog dana u mjesecu, objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi 10.000 eura.

Kompanija MCC inženjering, sa dugom od 13,15 miliona eura, na drugom je mjestu na listi, a u blokadi je skoro tri godine i dva mjeseca.

Firma Slobšar&Cok, čija blokada traje oko dvije godine i deset mjeseci, duguje 8,24 miliona eura.

Računi budvanskog preduzeća Maestral inženjering i podgoričkog "Radoja Dakića" blokirani su zbog dugova koji su u odnosu na prošli mjesec blago povećani na oko 6,22 miliona eura, odnosno 6,21 milion eura. Budvansko preduzeće je u blokadi preko četiri godine i četiri mjeseca, a podgoričko više od 12 godina i dva mjeseca.

Kompanija Ave Maria Koljčević, blokirana je četiri godine i dva mjeseca, a njen dug iznosi oko 6,04 miliona eura.

Firma Provladeks duguje 5,2 miliona eura, HLT fond oko 4,06 miliona, a trgovačko društvo Novito 2,3 miliona.

Dug cetinjske Lipe iznosi skoro 6,55 miliona, kompanije M.A. – M oko 5,38 miliona, a Slav laifa 4,29 miliona eura.

Račun je blokiran i nikšićkim Rudnicima bokista, zbog duga od oko 1,19 miliona eura.

Najduže je u blokadi Preduzeće za izgradnju Podgorice, 13 godina i pet mjeseci. Preko 13 godina su u blokadi i Smibeex, Poljokomerc i Turist.

Od preduzeća koja su u evidenciji CBCG, a ne nalaze su u CRPS, Jugooceanija duguje 1,08 miliona eura, a preduzeće Limex 3,36 miliona eura, dok je Opština Kolašin smanjila dug sa 633.000 na 615.870 eura, a u blokadi je dvije godine i deset mjeseci.

Bonus video: