Raste prodaja i izvoz "nikšićkog piva"

Pivara od 2012. godine posluje u sklopu američko-kanadske Molson Coors kompanije, treće pivarske grupacije na svijetu
796 pregleda 8 komentar(a)
Pivara Trebjesa, Foto: Ivan Petrušić
Pivara Trebjesa, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.02.2018. 18:34h

Nikšića Pivara „Trebjesa“ prošlu godinu je završila uspješno i prema riječima menadžerke korporativnih komunikacija Natalije Milić zabilježili su rast prodaje svih proizvoda iz njihovog asortimana.

„Na domaćem tržištu prodaja našeg najpoznatijeg brenda, “nikšićkog piva”, porasla je za devet odsto. Imali smo i značajan rast na našem najvećem izvoznom tržištu - u Albaniji, gdje je prodaja porasla za čak trećinu. Pored Albanije, iz našeg asortimana izvozili smo i na tržišta Kosova, Švedske, Njemačke, Austrije i Francuske”, kazala je Milićeva “Vijestima”.

Iako su, prema njenim riječima, imali namjeru da “nikšićko nefiltrirano” bude limitirano izdanje samo za godinu jubileja, 2016. kada je Pivara slavila 120 godina nikšićkog pivarstva, zbog velike tražnje na tržištu uvrstilu su ga u standardnu proizvodnju. Krajem prošle godine počeli su distribuciju američkog “miller” piva, a uskoro će početi i sa distribucijom jednog od najpoznatijih holandskih piva, “bavarije”.

“Planovi za ovu godinu su zadržali prepoznatljiv kvalitet proizvoda i nastaviti sa inovacijama. U planu je proširenje asortimana proizvoda koje distribuiramo. Jednako važno je da ćemo nastaviti ulaganja u zajednicu, kroz društveno odgovorne projekte, donacije i sponzorstva brojnih manifestacija koje obogaćuju kulturni i sportski život u našoj zemlji. I ove godine smo sponzori fudbalske reprezentacije Crne Gore, a za lojalne potrošače 'nikšićkog' pripremamo brojne aktivacije”, najavila je Milićeva.

Pivara Trebjesa od 2012. godine posluje u sklopu američko-kanadske Molson Coors kompanije, treće najveće pivarske grupacije na svijetu

Nikšićka pivara prodata je belgijskoj kompaniji Interbru 1996. godine, koja se kasnije udružila sa brazilskim proizvođačem, formirajući najveći pivarski koncern na svijetu InBev. Godine 2009, InBev je prodao “paket pivara” u južnoj i istočnoj Evropi fondu CVC Kapital Partners, a njegova filijala Starbev, prodala je kanadskom partneru nikšićku Pivaru u paketu sa još osam pivara u regionu, za ukupnu sumu od 3,5 milijardi američkih dolara (2,62 milijarde eura).

Na neodređeno zaposleno 200 radnika, prosječna plata 850€

U Pivari je na neodređeno zaposleno skoro 200 radnika, dok je pedesetak njih koji imaju rješenja na određeno i koji su angažovani u zavisnosti od potrebe posla.

Predsjednik sindikata Boro Delibašić, kazao je da su radnici zadovoljni odnosom poslodavca i zaradama, iako je po prirodi stvari da uvijek žele više.

“Pivara se uvijek tretirala kao najbolja firma u Crnoj Gori i smatramo da smo i kao sindikat najbolji. Imamo sva prava i benefite, poslodavac nam redovno uplaćuje radni staž i doprinose, zaštićeni smo shodno Zakonu o radu, redovno nam izmiruje zarada, a prosječna plata u Pivari je 70-80 odsto veća od prosječne plate u državi i iznosi oko 850 eura”, kazao je Delibašić.

Istakao je da im je svaki sat plaćen i da su uspjeli da se izbore da radnici koji rade na određeno budu zaposleni preko Pivare, a ne agencija za posredovanje.

“Sindikat radi na tome da što veći broj radnika na određeno dobije rješenje na neodređeno, ali to je stvar poslodavca koliko će radnika zaposliti”, kazao je Delibašić.

Bonus video: