Rastu dug i inflacija, budžet tanji 13 odsto

Izvorni budžetski prihodi u februaru su na godišnjem nivou oslabili sedam odsto, dok su u odnosu na planirane bili niži 13,45 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 20:23h

Državni dug na kraju februara iznosio je 1,54 milijarde eura ili 45,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što predstavlja rast od 4,8 odsto u odnosu na januar.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je domaći dug dostigao 431,3 miliona eura, dok je udio stranog bio 1,1 milijarda eura.

U publikaciji Ministarstva pod nazivom Mjesečni makroekonomski indikatori navodi se i da je u februaru nastavljen trend manjih prihoda i nižih izdataka u odnosu na plan.

"Novi talas krize, koji je evidentan u realnom sektoru, kao i vanredni vremensku uslovi glavni su razlozi pada prihoda i rasta rashoda u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na uporedni period prošle", navodi se u publikaciji.

Niži prihodi

Iz Ministarstva su saopštili da su negativni efekti recesije u eurozoni i vanredne vremenske nepogode u Crnoj Gori prouzrokovale pad svih ekonomskih indikatora.

"Pad javnih prihoda u prva dva mjeseca ove godine u poređenju sa prošlogodišnjim i planiranim, kao i rast obaveza države stvara potrebu za rebalansom javnih finansija ", kazali su iz Ministarstrva.

Izvorni budžetski prihodi u februaru su na godišnjem nivou oslabili sedam odsto, dok su u odnosu na planirane bili niži 13,45 odsto. Niži prihodi su, kako je objašnjeno iz Ministarstva, ostvareni po osnovu slabije naplate poreza na dodatu vrijednost (PDV) i od carina, dok je u posmatranom periodu naplaćeno više akciza i poreza na zarade.

Izvorni budžetski prihodi u februaru su na godišnjem nivou oslabili sedam odsto, dok su u odnosu na planirane bili niži 13,45 odsto

Tekući izdaci budžeta smanjeni su 5,1 odsto u poređenju sa planom, ali i povećani 5,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Ministarstva su saopštili i da je inflacija u februaru porasla 4,2 odsto, usljed poskupljenja hrane, duvana i struje. Rast cijena hrane prouzrokovalo je nevrijeme, duvana povećanje akciza, a struje primjena novih tarifa.

Oni su dodali da je na rast inflacije najviše uticalo poskupljenje alkoholnih pića i duvana 24,8 odsto, stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva 8,5 odsto, zdravstva 6,6 odsto i prevoza 5,8 odsto.

Godišnja inflacija, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 3,1 odsto, pri čemu su najviše poskupili duvan, voće, čvrsta goriva, farmaceutski proizvodi i električna energija.

Iz Ministarstva su saopštili i da je inflacija u februaru porasla 4,2 odsto, usljed poskupljenja hrane, duvana i struje

Investicije prepolovljenje, izvoz pao za četvrtinu

Neto strane direktne investicije u prva dva mjeseca ove godine bile su 57 odsto manje nego u istom periodu prošle, pokazali su preliminarni podaci Ministarstva finansija. Oni su kazali da je spoljnotrgovinska razmjena u prva dva mjeseca iznosila je 257,5 miliona eura, što je 5,5 odsto manje nego u uporednom periodu.

"Smanjenje ukupne robne razmjene posljedica je oštrog godišnjeg pada izvoza od 26,1 odsto i blagog rasta uvoza od 1,5 odsto", navodi se u publikaciji Mjesečni makroekonomski indikatori, koju priprema Ministarstvo.

Oni su dodali da je u prva dva mjeseca izvezeno robe u vrijednosti od 51,2 miliona eura, dok je uvoz iznosio 206,3 miliona. Slabiji izvoz je posljedica pada izvoza obojenih metala, usljed socijalnih i drugih pritisaka u podgoričkom Kombinatu aluminijuma (KAP). Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,8 odsto, što je manje nego u istom periodu prošle godine kada je iznosila 34 odsto.

Iz Ministarstva je saopšteno da su najveći udio u ukupnom izvozu imali obojeni metali 50,7 odsto, a gvožđe i čelik 7,6 odsto. Najveći udio u uvozu imala su mineralna goriva i maziva 27,6 odsto, nafta i njeni derivati 14 odsto i električna energija 12,8 odsto.

Bonus video: