Rat telekoma i internet kompanija

Telekomi će uložiti oko 150 milijardi u mreže narednih godina. A Google, Facebook... će na njima zaraditi milijarde bez ulaganja
3 komentar(a)
Tim Hotges, Foto: Bitkom
Tim Hotges, Foto: Bitkom
Ažurirano: 08.12.2014. 20:35h

Evropska unija mora da obezbijedi ravnopravnu konkurenciju na tržištu telekomunikacija Evrope, jer ista pravila moraju važiti i za tradicionalne telekome i za rastuće internet divove iz Sjedinjenjih Američkih Država (SAD) poput Googlea ili Facebooka, smatra izvršni direktor Deutsche Telekoma (DT) Tim Hotges.

„Evropski telekomunikacioni sektor će uložiti oko 150 milijardi eura u mreže u narednih nekoliko godina. Ali istovremeno, Google, Facebook i druge američke kompanije će koristiti našu infrastrukturu da ostvare profit izražen u milijardama, a da pritom nemaju ni cent troška”, kazao je Hotges u intervjuu za njemački “Rheinische Post”, a koji je ustupljen „Vijestima”.

On je kazao da „klasični” telekomi garantuju svojim korisnicima da će njihovi pozivi ili poruke moći da budu upućene ka bilo kojem broju na svijetu, što je i regulatorna obaveza, ali da to pravilo ne važi baš za sve igrače na tržištu.

„To je naša obaveza i to nije sporno. Međutim, zašto ta obaveza ne važi za, recimo, aplikaciju WhatsApp? Internet kompanije stvaraju zatvorene sisteme i svi su saglasni sa tim da ne možemo koristiti različite servise da slušamo muziku koju smo kupili preko, na primer, iTunes platforma. Zbog čega je to tako”, pitao je Hotges, koji je na poziciji direktora DT-a od 1. januara 2014.

On je ponovio da zbog toga EU mora na tom tržištu da uvede red i obezbijedi ravnopravnu konkureciju.

„Kada internet kompanije nude komunikacione usluge, ista pravila moraju da važe za sve”, dodao je Hotges.

Na pitanje ko su stvarni konkurenti Deutsche Telekomu, odnosno, da li su to druge „telefonske kompanije”, ili Google i Facebook, Hotges navodi da su internet kompanije doprinijeli da se tradicionalni konkurenti približe.

Deutsche Telekom, kako je dodao, investira milijarde u Njemačkoj da uspostavi najmoderniju mrežu koja je takođe otvorena i za konkurente.

Evropsko zakonodavstvo je strože od američkog. Hotges je, govoreći o regulativi, kazao da je, recimo, oblast zaštite podataka korisnika u evropskom zakonodavstvu, posebno u Njemačkoj, mnogo strože nego u Americi.

„Potpuno je nelogično da kompanije koje žele da koriste informacije njemačke firme za naplatu putarine Toll Collect, da bi stekli uvid u stanje u saobraćaju, to ne mogu da urade zbog povrede odredbi vezanih za zaštitu podataka. Umjesto toga, moraju da se obrate Googleu”, rekao je on.

Na pitanje da li bi Google trebalo da plati za proširenje mreže, Hotges podsjeća da je nekada postojala ravnoteža između onih koji su kupovali infrastrukturu i onih koji su je koristili da prodaju svoje usluge, ali da je ta ravnoteža „potpuno izgubljena”.

„Na primjer, Google svakog mjeseca zarađuje milijarde, a da uopšte nije uključen u proširenje mreže. Mislim da bi bilo pošteno, ako bi evropski mrežni operatori imali istu opštu pravnu i regulatornu zaštitu kao što je to slučaj sa Googleom”, navodi Hotges.

Apple se ipak neće baviti mobilnim telekomunikacijama

Na pitanje da li su u Deutsche telekomu zabrinuti zbog namjere američke kompanije Applea da u svoje uređaje iPad ugrade fiksnu SIM karticu koja se može reprogramirati i koristiti u različitim mobilnim komunikacionim mrežama, Hotges odgovara negativno.

On je rekao da se nedavno susreo sa direktorom Applea, Timom Kukom, te da iz razgovora sa njim nije stekao utisak da želi da kompaniju pretvori u provajdera mobilnih komunikacija.

„Razgovarali smo o tome kako možemo razumno da sarađujemo u tom smislu. Sigurno je da će odnos sa korisnicima i dalje biti naš posao i da ćemo se baviti naplatom i prodajom”, dodao je Hotges.

Bonus video: