Razapeće šatore ako im se ne isplate potraživanja

"Ostaju gluvi na naše apele i premijer i ministri, stečajni upravnik i Privredni sud, a posebno Specijalno tužilaštvo i Katnić", kazao je Božidar Đilas
2457 pregleda 4 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Svetlana Mandić
Sa protesta, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 31.07.2019. 14:24h

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita koji nijesu riješili stambeno pitanje odlučili su da, ukoliko do ponedjeljka, 5.avgusta, ne dobiju odgovor od Specijalnog tužilaštva u vezi placa ispod Trebjese, razapnu šatore kako bi spriječili prodaju placa dok god im ne bude isplaćeno po oko šest hiljada eura.

“I pored našeg okupljanja od prošle sedmice počeli su radovi. Ostaju gluvi na naše apele i premijer i ministri, stečajni upravnik i Privredni sud, a posebno Specijalno tužilaštvo i Katnić kome smo se obratili prije 2,4 godine. Ovo se vode taktikom da zastara predmet pa da ne možemo da reagujemo”, kazao je u ime okupljenih radnika Božidar Đilas.

Plac ispod Trebjese, koji je pripadao Samostalnom sindikatu Boksita, u martu 2017. godine preuzela je firma Ambijent AGM iz Rožaja za dug od skoro 172 hiljade eura. Riječ je o kompaniji koja je svojevremeno, za potrebe sindikata, projektovala stambeni blok od deset zgrada koje na toj lokaciji nikada nijesu izgrađene. Postavljen je samo kamen temeljac, 2008. godine, a bivši radnici više od dvije godine čekaju reakciju Specijalnog tužilaštva jer tvrde da je plac, od čije je prodaje trebalo da se naplate, nezakonito prešao u ruke firme Ambijent. Tako je i nastalo inicijalno potraživanje rožajske firme koje je sa kamatama poraslo na pomenuti iznos.

Pomenuta firma je u aprilu ove godine plac prodala kompaniji Vector System Security. Procijenjena vrijednost placa od oko 18,7 hiljada metara kvadratnih je skoro 1,8 miliona eura.

“Zamislite ljude od 30 i kusur godina radnog staža kojima je odbijano za stambeno a ništa nijesu dobili. Prepušteni na milost i nemilost. Slušam prije par dana ministra finansija Radunovića da se moraju zadužiti za 500 miliona. Pa, moj Radunoviću, od to 500 miliona odvoji dva miliona za radnike Rudnika Boksita”, poručio je Đilas.

Bivši boksitaši koji nijesu riješili stambeno pitanje, a njih je skoro 260, traže, kako su kazali, da im bude isplaćeno samo ono što je njihovo.

“Mi smo svi državi dužni, a država sve odnas naplaćuje. Ako mi moramo platiti stuju, vodu, porez, neka država plati nama ono što nam je dužna. Mi tražimo samo ono što nam pripada po zakonu i bogu. Ne tražimo mi milostinju od države već ono što smo zaradili. Šta je ova država ovim ljudima vratila. Ništa. Mi smo zamorčići za ovu državu Izvođača pozivam da prekine radove dok se konačno ne donese sudska odluka. U protivnom, postavićemo šator i branićemo svoje”, poručio je Đilas u ime okupljenih bivših radnika.

Bonus video: