Razvojni programi japanske vlade mogli bi biti realizovani i u Crnoj Gori

„Tanimoto je zainteresovan za investiranje u izgradnju žičare Kotor – Cetinje i Kotor – tvrđava Sveti Ivan, te u ugostiteljstvo, posebno izgradnju hotela visoke kategorije“, navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 23.01.2015. 21:11h

Programom japanske Vlade predviđeni su razvojni programi koji bi mogli biti realizovani u Crnoj Gori, zaključeno je na sastanku predsjednika Opštine Kotor Aleksandra Stjepčevića i savjetnika počasnog konzula Crne Gore u Japanu, Masakuni Tanimota.

Stijepčević se danas sastao Tanimotom, njegovom saradnicom Samantom Periš i predstavnicom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Ljiljanom Ćetković Maraš.

„Tanimoto je predstavio program Vlade Japana, u okviru kojeg je moguće da određene države, a Crna Gora se smatra prihvatljivom da aplicira, dobiju novac za realizaciju razvojnih programa“, saopšteno je iz Opštine Kotor.

U saopštenju se navodi da je na sastanku dogovoreno da Opština Kotor osmisli konkretne programe, kako bi iz Japana dobila odgovarajuće smjernice.

„Tanimoto je zainteresovan za investiranje u izgradnju žičare Kotor – Cetinje i Kotor – tvrđava Sveti Ivan, te u ugostiteljstvo, posebno izgradnju hotela visoke kategorije“, navodi se u saopštenju.

Kotor i Crna Gora su, kako piše u saopštenju, nedovoljno poznate destinacije u Japanu, pa je Tanimoto kazao da je spreman da radi na njihovoj promociji.

Stjepčević je predložio povezivanje i uspostavljanje saradnje Japana i Kotora i u drugim oblastima.

„Kotor je jaka kruzing destinacija i neophodne su investicije u poboljšanje turističke ponude grada“, kazao je Stjepčević.

On je rekao da je Kotor otvoren za sve vidove saradnje i da je spreman da pruži podršku japanskim investicijama u tom gradu, posebno u oblasti ugostiteljstva, izgradnji hotela visoke kategorije, kao i u razvoju nautičkog, zdravstvenog i religijskog turizma.

Povod sastanka, kako je saopšteno, bila je predstojeća posjeta japanskog "Broda mira" za promociju poštovanja ljudskih prava koji će u kotorsku luku uploviti u oktobru.

Tanimoto je, kako se navodi u saopštenju, ocijenio da je dolazak Broda mira prilika za promociju tradicije i kulture Crne Gore.

Bonus video: